Засуджених до страти в “ДНР” іноземців вдалося визволити з полону

від Стожари

Засуджених до страти псевдосудами угруповання «ДНР» трьох іноземних добровольців визволили – за сприяння Саудівської Аравії.

За повідомленнями, звільнення захоплених у полон стало можливим завдяки посередництву наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана.

Серед захоплених росією в Україні полонених, які нарешті повернуться на свободу, були британці Шон Піннер та Ейден Аслін, а ще громадянин Марокко Саадун Брагім.

Засуджених до страти в “ДНР” іноземців вдалося визволити з полону

На початку червня так званий «суд» угруповання «ДНР» засудив до страти британців Ейдена Ейсліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма. Їх визнали винними у «найманстві» та «спробі збройного захоплення влади». Засуджені, згідно з ухвалою, мали бути розстріляні.

Усі троє жили в Україні і служили у ЗСУ за контрактом задовго до початку повномасштабної війни. Вони офіційно є військовослужбовцями, що, згідно з міжнародним правом, не повинно дозволяти вважати їх найманцями.

Ейден Аслін служив в ЗСУ з 2018 року. Шон Піннер в ЗСУ з 2017 року. Саадун Брагім в ЗСУ з 2021 року. Служили в 36-ій окремій бригаді морської піхоти в Маріуполі.

Інформацію про визволення іноземних громадян підтвердили в Офісі президента. Загалом же, як повідомив голова ОП Андрій Єрмак, в рамках обміну вдалося визволити понад 200 захисників “Азовсталі”, з них – 10 іноземців.

«Нам вдалося звільнити десятьох іноземних громадян, які перебували в російському полоні. Свого часу ми обговорювали це з Борисом Джонсоном – він звертався по сприяння. Із американськими друзями. Тепер додому повернуться: п’ять громадян Великої Британії, двоє громадян США, один громадянин Марокко і громадянин Швеції, один громадянин Хорватії. Ворог призначив їм вирок – довгий термін ув’язнення чи смертну кару. Ми врятували їм життя», – сказав Зеленський у зверненні в ніч на 22 вересня.

“Серед звільнених – 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю. Вони вже перебувають в місті Ер-Ріяд”, – сказав він.

Схожі публікації

Залишити коментар