Незабаром на Буковині відкриють одразу два митних переходи

від Комарі Альберт

Ще трохи – і довжелезні черги фур під українсько-румунським кордоном “розсмокчуться” завдяки відкриттю нових і довгоочікуваних пунктів пропуску “Дяківці” та “Красноїльськ”.

Чекати залишилося недовго: “Красноїльськ” готовий на 90%, “Дяківці” – на 88%. Тож є всі шанси запустити пункти на початку жовтня, а то й раніше.

Про це розповів очільник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

“Основне – це системи обліку, вони мають відповідати певним вимогам ЄС. З цим питанням є деякі моменти щодо закупівель, які повинні відбутися на рівні Державної митної служби. Ми намагаємося допомогти, чим можемо. Розраховуємо, що “Красноїльськ” зможе запрацювати в тестовому режимі на початку жовтня”, каже очільник Чернівецької ОВА.

Але це відбудеться після того, як буде технологічно витриманий процес відстоювання бетонної суміші на дорозі. Це – норматив, який повинен бути дотриманий. На це знадобиться близько трьох тижнів. Бо якщо пройде важкий транспорт, він може спричинити руйнування.

Щодо “Дяківців”, то під’їзні шляхи абсолютно готові. Тобто транспорт може під’їжджати до самого перетину кордону. Завершується облаштування самого пункту пропуску. Там залишаються ще роботи з внутрішнього облаштування та систем обліку. Готовність – 88%”.

В ОВА додали, що 115 мільйонів гривень для добудови уже надійшли на рахунки Держмитслужби. Гроші виділили з резервного фонду держбюджету.

“Угода з підрядником чітко вказує, що цих коштів має вистачити для повного запуску цих митних переходів”, – запевнив Руслан Запаранюк.

Запуск митних переходів на кордоні з Румунією “Дяківці” та “Красноїльськ” за нинішними обставинами є завданням номер один, наголосив голова ОВА. Він розповів про роботи, які залишилося завершити на митному переході “Красноїльськ”.

“Найбільшої уваги потребує відбудова під’їзного шляху, який складає 7,7 км – від самого населеного пункту до митного переходу. Наразі змонтовані до 3 км дорожнього покриття шириною 4 метри. Роботи мають завершити 22 вересня. Планували раніше, 15 вересня, але дощова погода завадила. Зараз підрядник буде максимально прискорюватися. Люди працюють там 24 на 7.

Облаштування самого пункту пропуску “Красноїльськ” завершене на 90%. Залишилося налаштувати системи обліку митної служби, системи сканування та адміністрування. Тобто все вже на завершальній стадії”.

Схожі публікації

Залишити коментар