Польща впроваджує нові можливості для студентів з України

від Комарі Альберт

На сьогоднішній день Польща є країною, яка чи не найбільше прийняла у себе біженців з України внасладок окупаційних дій росії. З іншої сторони, й до початку війни Польща займала лідерські позиції з кількості розміщення трудових мігрантів з України. Та й українська молодь найчастіше обирала для вступу і навчання саме польські вищі та профтехнічні навчальні заклади.

Тому сьогодні, як ніколи, дуже актуальним є питання створення належних умов не тільки для навчання українських студентів у ВНЗ на профтехучилищах Польщі, а й можливості для молодих українців працювати у вільний від навчання час.

Так, минулого тижня у Польщі стартував проєкт, який допомагає молоді з України безкоштовно навчатися, отримати житло та працювати одночасно. Українцям будуть оплачувати також транспорт і канікули.

Про це повідомляє ресурс “Наша Польща”.

Польща впроваджує нові можливості для студентів з України

Нова програма Studiujepracuje.pl націлена на співпрацю з українцями від 18 до 25 років. Взяти в ньому участь можуть ті студенти, які планують навчатися заочно в польських вищих навчальних закладах або поліціальних школах і паралельно працювати.

Оскільки підробітків, на які зазвичай йдуть студенти, щоб оплатити навчання, недостатньо, учасникам проекту також допоможуть знайти роботу з достойною заробітною платою.

Згідно з умовами проєкту, студентам, які працюють, обіцяють:

– повну компенсацію вартості навчання;

– безкоштовне проживання або компенсація 600 злотих (4639 гривень) для тих, хто хоче орендувати житло;

– проїзд у громадському транспорті – 150 злотих (1160 гривень);

– приватне медичне страхування;

– допомога на канікули – 1800 злотих (13920 гривень) раз на рік.

Обрати навчальний заклад, а також відповідну спеціальність студенти можуть самостійно. Загалом у проекті беруть участь 85 міст Польщі. Для того, щоб взяти участь, треба зареєструватися на сайті проєкту.

Нагадаємо, влада Польщі скасувала податок на доходи, який поширювався на українських біженців.

Схожі публікації

Залишити коментар