На дні Дністровського водосховища знайшли “Всевидюще Око”

від Комарі Альберт

На Буковині, на дні Дністровського водосховища, яке цьогоріч помітно обміліло через посуху, знайшли хрест, а поряд – людські останки. Знахідку виявив один із працівників Національного природного парку “Хотинський.

“Інспектор Альберт Сливка виявив знахідку, яка раніше була захована під товщею води Дністровського водосховища, повідомила адміністрація парку. – Ймовірно, це кладовище, бо поряд із хрестами видніються й людські кістки та черепи. На хресті чітко видно символ ока в трикутнику, “Всевидюще око” – один із символів християнства. Раніше такий символ собі запозичили масони, які вважали “Всевидюще око” (“Променисту Дельту”) знаком просвіти або принципу свідомості. “Всевидюще око” можна побачити й на американському доларі. Ще раніше цей символ прийшов до нас зі стародавнього Єгипту”.

Докладніше про знахідку розповів кандидат історичних наук, асистент кафедри всесвітньої історії ЧНУ імені Ю. Федьковича, голова Чернівецького підрозділу Спілки археологів України Микола Ільків.

“Інформація про цю знахідку на околицях села Братанівка на березі Дністровського водосховища у мене з’явилася ще восени минулого року, коли там суттєво знизився рівень води. Тоді в намулистих відкладах на правому березі проступили кам’яні плити з вирізьбленими на поверхні різноманітними знаками. Місцеві рибалки передали мені фото, за якими можна було скласти уявлення про знахідку, – розповідає Микола Ільків.

Торік берег водосховища не був настільки розмитий дощами, і виднівся лише гладкий камінь зі знаками. Але вже тоді було видно такі знаки, як хрест і “всевидюще око” у трикутнику. А вже наступної весни та на початку літа, коли пішли опади і розмили ці кам’яні плити, стало зрозуміло, що то – хрести. Утім, що це за знахідки, можна зробити тільки попереднє припущення, оскільки ґрунтовних наукових досліджень там ще не проводили”.

“Ті хрести, які з’явилися внаслідок падіння рівня Дністровського водосховища,– це надгробки, очевидно, від кладовища того села, яке існувало в цій місцевості до затоплення водами сховища, – зазначив науковець. – Достеменно відомо, що там розташовувалося село Молодове. У 70-80-их роках ця територія була затоплена у результаті підйому води після зведення Дністровської ГЕС. Вода поглинула не тільки село, але й усе на околицях, зокрема церкву та кладовище. Ті поховання, за якими тоді ще доглядали, здебільшого перепоховали. А більш давні, закинуті й маловідомі, так і залишилися. Частини цього давнього кладовища села Молодове тепер і бачимо на дні Дністра.

 

Саме село Молодове доволі давнє, згадується ще у молдавських грамотах пізнього середньовіччя. Судячи з зображень хрестів і тих знаків, вони датуються орієнтовно 18-19-тим століттями. Але цю інформацію ще потрібно уточнювати”, – каже Микола Ільків. –
На знахідці також зображений рівнораменний хрест, який ще називають “православним хрестом”. Це типовий символ для православного християнства. Він часто трапляється в іконографії, у зображеннях на тих же могилах”.

“Рівнораменний – тобто у нього всі чотири рамена однакової довжини. Натомість, якщо це католицький хрест, то нижнє рамено подовжене – схожий на тільні хрестики, які ми носимо як обереги”.

Щодо “всевидющого ока” (ока у трикутнику), то його належність до масонства трохи перебільшена. “Всевидюще око” теж є універсальним символом, який зародився у християнстві й означає всевидяще око Бога-отця. Зокрема око, поміщене у трикутник – це теж християнський символ, адже трикутник символізує Святу Трійцю, – зауважив науковець.

“Потім уже цей символ із християнства запозичили та активно використовували і масони – таємні організації, які об’єднували людей за певними зацікавленнями, спрямуванням, намагалися отримати якісь втаємничені знання. Такий собі “закритий клуб”, висловлюючись сучасно”.

Масони цей знак пристосували як символ просвітництва. Щоправда, він у них переважно називався “Промениста Дельта”, тому що трикутник за формою нагадував грецьку літеру “дельта”.

“Зрештою, фактично всі масони були християнами, тобто одне іншому не заважає. Проте ми не можемо стверджувати, що у місцях знахідок точно поховані масони, оскільки на християнських сучасних і давніх святинях теж у багатьох випадках є зображення “Всевидющого ока”. Тобто, це могли бути поховання звичайних християн”, – вважає історик.

Також на деяких хрестах збереглися надписи. От вони є більш інформативними. Але прочитати їх поки що не вдалося.

“Єдине, що нам помітно – це те, що вони написані кирилицею, тобто слов’янською абеткою. Якби була можливість їх прочитати, вже би вдалося дізнатися, хто саме там похований. Також дуже часто там могли ще наносити рік поховання. Тобто це би вже була така більш конкретна історична інформація, ніж просто символ, який у людей асоціюється з чимось таємничим”, – додає фахівець.

До прикладу, “Всевидюще око” є на великій кам’яній стелі, встановленій на околицях села Опришени на Глибоччині. Цей камінь-стела взятий на облік як пам’ятка історії та археології.

“Тож не можна сказати, що знак на знайденому кам’яному хресті в області єдиний. Проте він доволі рідко трапляється на поховальних пам’ятках. Тому цілком можливо, що це якийсь новий тип цього поховального надмогильного знака, який у будь-якому випадку несе цікаву історичну інформацію і цілком може претендувати на статус пам’ятки археології”, – каже Микола Ільків.

“Окрім хрестів, водою повимивало й кістки, які варто дослідити. Це дало би змогу більше дізнатися про точний час поховань.
Загалом у розмивах Дністра є дуже багато археологічних пам’яток різного періоду, – додає історик.

“Перед спорудженням водосховища в області працювало чимало археологічних експедицій, які намагалися максимально дослідити територію, яку мала затопити вода. Проте їм вдалося розкопати тільки невеликий відсоток старовини. Усе решта було затоплене і зараз поступово розмивається. Тому варто регулярно проводити науковий моніторинг, щоби ці пам’ятки не руйнувалися”.

Схожі публікації

Залишити коментар