Українці діаспори закликають Міністра культури України припинити популяризацію українськими діячами російської культури в Європі

від Стожари

Представники українських громадських організацій Європи закликають міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, не рекомендувати діячам української культури та мистецтва, громадянам України, популяризувати російську культуру та мистецтво в Україні та за її кордоном.

Про це Інформаційному порталу української діаспори “Стожари”, повідомив президент Спілки українців Португалії Павло Садоха.

Публікуємо відкритий лист українських громадських організацій Європи:

Міністру культури України та інформаційної політики
пану Олександру ТКАЧЕНКУ


Шановний Олександре Владиславовичу!


Звертаємося до Вас у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, з організацією і проведенням геноциду проти українського народу (за визначенням Президента України Володимира Зеленського), із проханням не рекомендувати діячам української культури та мистецтва, громадянам України, популяризувати російську культуру та мистецтво в Україні та за її кордоном.

Один з прикладів – задекларована у жовтні цього року в низці європейських столиць (Париж, Берлін, Прага) вистава російською мовою за участі українських акторів «Мастер и Маргарита» Михайла Булгакова.

Як відомо, Михайло Булгаков у своїй творчості виступав проти Державної самостійності України (зокрема, у «Білій Гвардії»). Власне, ці ідеї і є основою «Русского мира» – ідеології виправдання захоплення України та знищення українців.

Ми, представники українських громадських організацій Європи, підтверджуємо, що задовго до окупації Криму і початку російсько–української війни, задовго до 24 лютого 2022 року, коли президент РФ кульмінаційно оголосив про завершальний відкритий етап геноциду українців, державні інститути пропаганди Москви проводили підготовчу ідеологічну роботу у вільних країнах для обґрунтування своєї агресії.

Зараз, коли від допомоги країн НАТО залежить тривалість російсько–української війни, коли українська діаспора проводить послідовну роботу з переконання західних суспільств щодо причин російської агресії, від чого залежить прийняття політичних рішень, вважаємо недопустимим і контпродуктивним той факт, що деякі діячі української культури і мистецтва замість пояснювати світові українську культуру і ширити український світогляд, пропагують культуру, мову і бізнес окупантів нашої Батьківщини (російськомовна вистава за участю Народної артистки Ольги Сумської організовує російська компанія Vladimir Events, яка зареєстрована у Франції).

Користуючись нагодою, пропонуємо своє сприяння у популяризації за кордоном українських історичних творів та проектів, які пояснюють, що боротьба українського народу за свою незалежність, за цінності, які є основою держав вільного світу, була послідовним процесом і бажанням багатьох поколінь українців.

Українські громадські організації Європи:
❖ Об’єднання українців Франції
❖ Спілка українців у Португалії
❖ Об’єднання українців у Польщі
❖ Українська ініціатива в Чеській Республіці
❖ Союз русинів–українців Словацької Республіки
❖ Товариство Українців у Бельгії
❖ Християнське товариство українців в Італії
❖ Федерація українських асоціацій в Іспанії
❖ Світовий Конгрес українських молодіжних організацій
❖ Спілка українських асоціацій Іспанії КРАІ
❖ Центральна Спілка Українців в Німеччині
❖ Українська Громада Іспанії за права, честь і гідність українців
❖ Національний Конгрес Українців Молдови
❖ Українці в Словенії Спілка Берегиня

❖ Конгрес українців Естонії


Схожі публікації

Залишити коментар