На полях в Данії з‘являться натурального розміру тіні російських винищувачів, безпілотників та української “Мрії”

від Стожари

27 серпня на полях острова Фюн у Данії з‘являться натурального розміру тіні російських винищувачів, безпілотників та української «Мрії».

Лендарт проєкт відомого українського скульптора Микити Зігури присвячено річниці Незалежності України та вказує з одного боку на актуальну реальність, загрозу, що її жителі інших країн бачать лише у новинах. З іншого боку – на боротьбу та надію, яка символічно відображена у 80-метровій тіні Ан-225, найбільшого транспортного борту у світі.

На житньому полі розміщено тінь російського винищувача СУ-27 у реальному розмірі (понад двадцять метрів). Літак немов би атакує чергову ціль, пролітаючи над землею. Цей проєкт подумки переносить у місця активних бойових дій на сході та півдні України. Туди, де сталеві птахи літають над роздоллям трав та хліба, де землероби намагаються хоч щось врятувати від вогню, руйнування та смерті.За допомогою образів мистецтво може перенести свідомість глядача у іншу реальність: таку, що вже міцно врізалась у свідомість кожного українця —несподівану та непередбачену, або нагадати про те чудове, мирне життя, що існувало до війни“, – розповідає український скульптор Микита Зігура.

Мій проект “Мирне небо” дуже сподобався датчанам, та вони спеціально провели аерофотозйомку…“, – говорить Микита Зігура.

Ідея зробити тінь БпЛА (безпілотного літального апарату) з’явилася у Зігури ще в 2015 році, як рефлексія подій на Донбасі. Але реалізувати її вдалося тільки зараз, в час повномасштабного вторгнення РФ…

Поле, засіяне пшеницею, акуратно підстрижений газон, будинки вдалині… Все це – мирний пейзаж, мирної країни. І тут раптом в цьому тихому та спокійному місці ми бачимо тінь БпЛА (безпілотного літального апарату). Наче тінь яструба над полем, де бігають зайці – одразу викликає стан тривоги, небезпеки… Це щось з нашого підсвідомого… Небо над нашою головою має бути чистим та світлим. Небо – наша надія, не дарма люди, звертаючись до бога, дивляться вгору, там де сонце і зорі… Погляд туди завжди давав нам світлі думки та сподівання. Це щось з нашого людського минулого. А зараз – що коїться зараз у нашому сьогоденні… Небо стає найбільшою небезпекою для людини. З неба летять сотні ракет, що несуть смерть та руйнування. На землі немає правди, але ми вже за покоління звикли до цього, тепер в нас забирають ще й небо, забирають надію…“, – додає скульптор.

Презентація проєкту за підтримки Посольства України у Королівстві Данія відбудеться 27 серпня о 14:00 за адресою: Богенсе, Скаструб, Каерет 6. Співорганізатори проєкту – міжнародна коммунікаційна агенція BREAD&SALT.

Схожі публікації

Залишити коментар