Як передавати гуманітарну допомогу Україні через пасажирів літаків: Досвід США

У Сан-Франциско (Каліфорнія, США) діють українські активісти, які називають себе “Літуни”. Вони самоорганізувалися заради того, щоб передавати допомогу в Україну валізами під час авіаперельотів.

Про діяльність заокеанських волонтерів розповіли журналісти Голосу Америки. 

Іван Гайд, одесит, вже 5 років живе в Америці. Він координує  “Літунів”. Ідея зародилася від думки, що ніщо не заважає будь-якому пасажиру взяти із собою не три валізи, а, наприклад, 10-20.

Так волонтери із Кремнієвої Долини перевезли вже кілька тон медикаментів та речей необхідних військовим.

Груз направляють конкретним військовим підрозділам.

Фактично ядро групи “Літунів” це кілька хлопців, вони самі не літають, а лише виконують функції посередників. Коли є мета переправити вантаж з гуманітарною допомогою, “Літуни” у групах на Facebook шукають людину, яка летить із Сан-Франциско до Європи і домовляються аби та перевзла додатковий багаж. Активісти також організували цілий рух з пошуку валіз та сумок по регіону. Перед відправкою усі речі інвентаризуються – інформацію зберігають на компьютері. Звичайно, важливо при цьому якісно оптимізувати та координувати усі ці функції та потоки. 

Крім того, активістами “Літунів” було укладено певні домовленості з авіаперевізниками. Цю непросту функцію взяв на себе Ярема Кузишин, співзасновник ГО “Громада”. Деякі компанії дають суттєву зижку, інші взагалі дозволяють безкоштовно відправити гуманітарний вантаж.

Відповідно, у “Літунів” є й свої люди у Варшаві та Львові. Надійність проекту перевірено вже неодноразово.

У такий спосіб відсилають допомогу українські активісти й в інших містах США.

Як повідомлялося, з 2021 у «Музеї образотворчого мистецтва Сан-Франциско» почали з’являтися україномовні аудіогіди.

Схожі публікації

Залишити коментар