Одна з найстаріших українських інституцій у Франції – Бібліотека імені Симона Петлюри

від Комарі Альберт

Безцінні українські реліквії у Парижі…

Мало хто з українських туристів та й теперішніх українських біженців знає про справжній скарб української історії і культури у Парижі – Бібліотеку імені Симона Петлюри, де окрім великої кількості українських книжок зберігаються й безцінні українські історичні реліквії – посмертна маска С. Петлюри, його особисті речі і одяг (навіть сорочка з краплями крові, в якій був убитий Голова Директорії та Головний отаман УНР), прапори УНР і т.д.

У цьому ж приміщенні на першому поверсі розташовується український православний храм на честь св. Симона Зилота (юрисдикції Вселенського Константинопольського Патріархату), де щонеділі правляться богослужіння українською мовою.

Бібліотека імені Симона Петлюри — одна з найстаріших українських інституцій у Франції та Західній Європі. Її було засновано у 1926 році, невдовзі після вбивства у Парижі Симона Петлюри, з ініціативи Комітету вшанування його пам’яті та за підтримки Уряду УНР в екзилі. Колекцію бібліотеки склали книги з особистої бібліотеки С. Петлюри, його листи і рукописи, а також особисті речі, які при бібліотеці склади експозицію окремої кімнати-музею видатного українського провідника.

Зусиллями української еміграції бібліотека до 1940 року зібрала фонди, що нараховували близько 18 тисяч томів, мала багато комплектів української періодичної преси, архівих матеріалів, зокрема архів Уряду УНР в екзилі та інше. Під час Другої світової війни фонди бібліотеки та архіву конфіскувало гестапо і вивезло до Німеччини (понад 15 тис. книжок, карт, фотографій та музейних експонатів, загалом понад 100 металевих скринь), а саму бібліотеку нацистами було закрито. По закінченні війни більшу частину фондів бібліотеки та архіву булу вивезено до Москви як військові трофеї.

У повоєнному Парижі українську бібліотеку С. Петлюри довелося відновлювати по-новому. Українська діаспора збирала колекцію для бібліотеки по всьому світі, активістам були передані архіви доби визвольних змагань 1917-1920-х рр. (зокрема, 664 архівні одиниці, в тому числі 21 лист С. Петлюри, архіви Української дипломатичної місії УНР на мирній конференції в Парижі 1919 р., тощо).

За досить короткий час Бібліотека знову стала важливим центром культурного життя української діаспори у Франції. Вона відновила важливу діяльність із збирання документальних свідчень Визвольної боротьби за Українську державність і незалежність, організовувала наукові заходи тощо.

Нині фонди бібліотеки складають близько 30 тисяч томів, значну цінність мають відділи періодичної преси та архівних матеріалів. Серед іншого, в архівному відділі сконцентровано цінні документи, що стосуються життя та діяльності Симона Петлюри, інших діячів УНР тощо. При бібліотеці також розміщується невеличкий Музей Симона Петлюри, де зберігаються його особисті речі.

Нажаль, відсутність будь-якої матеріальної підтримки з боку влади Української держави протягом останніх 30 років даються взнаки… А ця підтримка вкрай потрібна, щоб зберегти і не втратити ці безцінні скарби…

Адреса бібліотеки — 6 Rue de Palestine, 75019, Paris.

Схожі публікації

Залишити коментар