Українська діаспора в Канаді подала до суду, щоб зупинити передачу газової турбіни Росії

від svit_admus

Світовий конгрес українців подав позов у Канаді, щоб зупинити передачу газової турбіни Росії. “Рішення Канади порушити санкції та відправити турбіну Siemens назад до Росії є серйозною помилкою з жахливими наслідками”, – заявив президент конгресу Павло Ґрод.

Про це повідомляється на сайті СКУ.

Як зазначається в повідомленні, кілька днів тому СКУ разом із Конгресом українців Канади звернулися до уряду Канади щодо скасування рішення, яке дозволяє Siemens Canada повернути турбіни Німеччині, а також закликали уряд забезпечити, щоб усі санкції, запроваджені Канадою проти РФ, залишалися в силі та були значно посилені.

“Наразі наші спроби були безуспішними, і ми не мали іншого вибору, окрім як подати позов до суду. Сьогодні у Федеральному суді Канади ми, Світовий конгрес українців, разом із Даніелем Білаком, громадянином Канади, практикуючим юристом і резидентом України, подали позов про судовий перегляд”, – ідеться у повідомленні.

У позові зазначено, що рішення про надання дозволу не було обґрунтованим, прозорим і належним чином дозволеним.

“Рішення Канади порушити санкції та відправити турбіну Siemens назад до Росії є серйозною помилкою із жахливими наслідками. Це виключення з режиму санкцій проти Росії є абсолютно неприйнятним. Існують реальні альтернативи газовим потребам Німеччини, включаючи закупівлю через український трубопровід. Ми не можемо надати терористичній державі інструменти, необхідні для фінансування вбивства десятків тисяч безневинних людей. Ідеться не лише про турбіну чи можливу кількість турбін для підтримки російського експорту енергоресурсів, а про те, щоб постійно не піддаватися шантажу Росії”, – наголосив президент СКУ Павло Ґрод.

Він також зазначив, що “люди та підприємства, які вірять у свободу, демократію та права людини, можуть і повинні об’єднатися, щоб знайти проривні рішення енергетичної кризи, створеної Росією”.

“Якщо суд вирішить, що рішення про надання дозволу було необґрунтованим, він може скасувати дозвіл, фактично зберігаючи режим санкцій”, – зазначила партнерка Lenczner Slaght і юридична радниця співзаявників Монік Джілесен.

У СКУ наголосили, що поданий ними судовий позов має на меті створити прецедент, згідно з яким турбіни Nord Stream 1, що залишилися, не повинні обслуговуватися на канадській землі, а санкції не повинні бути скасовані. “Цей позов має створити основу для всіх залучених сторін для пошуку рішення, яке не мінятиме турбіни на життя українців”, – резюмується у повідомленні.

Як повідомлялося, головний канал постачання російського газу до Європи – газопровід “Північний потік” (Nord Stream 1) 11 липня вранці зупинився на планове обслуговування, яке за графіком має тривати до ранку 21 липня. При цьому Financial Times написала, що “уряд Німеччини побоюється, що Росія може скористатися щорічним технічним обслуговуванням свого основного експортного газопроводу, щоб повністю перекрити постачання газу до країни, що підвищить ризик енергетичної кризи взимку в найбільшій економіці Європи”.

До цього “Північний потік” працював на 40% потужності через неповернення однієї з турбін магістралі з капітального ремонту на заводі в Монреалі. Раніше компанія Siemens повідомила, що не зможе доставити газову турбіну для газопроводу “Північний потік” після її ремонту в Канаді через санкції, запроваджені Канадою проти РФ. У зв’язку з цим Мінекономіки Німеччини аргументувало можливість повернення тим, що турбіни будуть доставлені не до Росії, а до Німеччини.

Віцеканцлер і міністр економіки ФРН Роберт Габек заявив агентству Bloomberg: “Нам потрібні потужності “Північного потоку”, щоб заповнювати наші сховища. Заповнені сховища в Німеччині мають значення не лише для німецького ринку, а й для європейського ринку та безпеки європейських постачань”. “Я буду першим, хто підтримає подальші жорсткі санкційні заходи ЄС, але жорсткі санкції мають шкодити Росії та Путіну сильніше, ніж нашій економіці… Якщо для Канади це юридичне питання, то я хочу прояснити, що я прошу доставити її (турбіну – ІФ) не до Росії, а до Німеччини”, – додав він.

11 липня влада Канади повідомила про намір повернути турбіну Siemens до Європи, зробивши виняток із санкцій. Канадський міністр природних ресурсів Джонатан Вілкінсон зазначив, що дозвіл на вивезення турбіни було видано після ґрунтовних обговорень із “європейськими друзями та союзниками”, а також із Міжнародним енергетичним агентством.

Схожі публікації

Залишити коментар