В Україні випустили перші воєнні монети, присвячені міжнародній підтримці у війні проти РФ

від Стожари

В Україні випустили перші воєнні монети НБУ “В єдності – сила” з нової серії “Безсмертна моя Україно”! Їх присвячено міжнародній підтримці України у війні проти РФ.

В НБУ зазначили, що “це присвята всенародному єднанню українського народу в боротьбі проти російського агресора та міжнародній підтримці, яку нашій країні надає весь світ”.

“Аверс пам’ятних монет “В єдності – сила” відтворений за мотивами ескізу “Єдність – сила” авторства Аліни Малюти, який увійшов до п’яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування на кращий ескіз, що проводив Національний банк у квітні цього року. Реверс – за мотивами ескізу “Допомога країн-партнерів” авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі”, – розповіли в Нацбанку.

Цими монетами Нацбанк розпочав випускати нову серію монет “Безсмертна моя Україно”. На презентації монет 11 липня були представники посольств 12 країн світу.

Монета представлена ​​у двох номіналах: 10 грн та 5 грн.

10-гривневі виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 5 000 штук. 5-гривневі – з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 250 000 штук (зокрема до 75 000 у 2022 році в сувенірній упаковці).

На аверсі пам’ятних монет у центрі розмістили малий Державний Герб України, навколо якого зображено стилізовану символічну композицію єднання людей доброї волі в усьому світі – попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та оповиті синьо-жовтою стрічкою.

На реверсі вгорі розмістили півколом написи двома мовами – В єдності – сила/In unity strength. Під написами – стилізована композиція з кольорових 15 держав, які допомагають Україні в боротьбі з російським агресором. Серед них: Сполучені Штати Америки, Великобританія, Польща, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Італія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Японія. 

Придбати монети можна буде з 23 липня.

Схожі публікації

Залишити коментар