Великодень 2022: Христос Воскрес! Воскресне Україна!

від Стожари

Великодень – одне з найважливіших православних свят. Воно символізує світле Воскресіння Ісуса Христа і є торжеством перемоги життя над смертю, добра над злом, світла над темрявою.

Вітальна Великодня поштова листівка, б/д.
ЦДАЗУ, ф. 18, оп. 1, спр. 6, арк. 7

Цьогоріч величне свято припадає на 24 квітня і українці зустрічатимуть його в умовах війни. Сподіваємося, що ця дата стане переломною у ході одвічного протистояння світлих і темних сил, адже рівно два місяці тому розпочалося повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, що скоріше нагадало цинічний терористичний акт проти всього українського народу.

Нинішній Великодень українці в усьому світі зустрічають із болем у серці через невимовні та непоправні втрати наших співвітчизників, понівечені долі людей, зруйновані міста і села…

І все ж попри складні умови воєнного стану Україна зустрічатиме Великодень на гідному духовному рівні. Той дух єднання та спільного практичного діяння, які проповідував Ісус Христос, втілились у боротьбі українців за споконвічні християнські цінності, за рідну землю та людей на ній, утверджуючи віру в перемогу правди, добра і справедливості. Наслідуючи Господа, який заради порятунку людей пройшов через страждання та досяг Воскресіння, українці через страждання та випробування війною неодмінно здобудуть перемогу. І буде ця перемога життя над смертю, добра над злом.

Саме глибока віра та мужня звитяга у боротьбі з ворогом завжди відрізняла українців. Про це йдеться у документах Центрального держаного архіву зарубіжної україніки (ЦДАЗУ), що дають можливість прослідкувати настрої та особливості відзначення Великодня в середовищі української громади за кордоном. Серед відкладених в архіві документів: ілюстровані листівки, малюнки писанок, листи зі святковими привітаннями, літературні твори емігрантів, репродукції картин, друковані видання, що знайомили закордонних читачів з українською культурою, традиціями і звичаями. Тож міжнародне співтовариство, дещо обізнане з нашою культурною спадщиною (бо вона є душею народу), всебічно підтримало нас у справедливій боротьбі з не новим для нас ворогом.

Наприклад, у виданні «Молоде життя» за 1950 р. є привітання до Великодня, що символічно перегукується з сучасним життям українців і їхнім прагненням перемогти споконвічного ворога.

Привітання з Великоднем від Головної Пластової Старшини, «Молоде життя», ч. 3-4, березень-квітень, 1950 р. ЦДАЗУ, заг. бібл. ф, інв. № 945

Чимало архівних документів повертають нас до витоків свята, що символізує духовне єднання поколінь і спонукає кожного із нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі та дає нам нагоду зміцнитися передусім духовно. Адже навіть в умовах війни українці зберігають звички святкування та дотримуються національних традицій. Зокрема, можливості провести Великодень у родинному колі, поспілкуватися з рідними та близькими людьми.

Привітання з Великоднем та вірш О. Лятуринської, «Бюлетень українського релігійного і культурного осередку св. Андрія, Флорида (США), травень 1994 р. ЦДАЗУ, ф. 22, оп. 1, спр. 133, арк. 26

Тож об’єднаймося в молитві за здоров’я і безпеку рідних та близьких, за наших мужніх захисників, волонтерів, за справедливий мир в Україні.

Христове Воскресіння завжди зміцнювало нашу віру і зусилля в перемозі добра над злом, утверджувало у безмежній любові до Бога, рідної землі, додавало впевненості у подоланні будь-яких випробувань. Нехай тепло єдиної української родини зігріє наші серця і додасть снаги на нові звершення, зокрема, й у продовженні великодніх традицій.

Дитячі малюнки писанок. Католицька школа при парафії церкви Непорочного зачаття в м. Детройт (США), б/д. ЦДАЗУ, ф. 22, оп. 2, спр. 29

На свято не відмовляйте собі у маленьких радощах (особливо, коли у вас є діти): спечіть паску, розфарбуйте крашанки… Як це на свято Великодня робили (і роблять) діти української діаспори з різних країнах світу, бо точно знають, що все буде Україна – непереможна, вільна, квітуча!

Віра Фазлєєва, провідний архівіст відділу використання документів ЦДАЗУ

Схожі публікації

Залишити коментар