Україна попереджає про високі ризики детонації російських боєприпасів у Чорнобилі

від svit_admus

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомляє про високі ризики детонації російських боєприпасів у Чорнобилі.

У Генштабі повідомляють, що російські окупанти свідомо використовують Чорнобильську зону для транспортування та накопичення боєприпасів, а також розміщення командних пунктів російських військ.

Такі дії окупантів можуть призвести до детонації російських боєприпасів і без ведення бойових дій, у зв’язку з нехтуванням окупантами заходами безпеки, а також масовим використанням старих та некондиційних боєприпасів, – наголошують в Генштабі ЗСУ.

“Такі інциденти трапляються на російських складах та арсеналах регулярно і в мирний час, що є загальновідомим”, – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, повідомляється, що росія та її численна агентура в міжнародних організаціях заперечує факти транспортування та накопичення російськими військами величезної кількості боєприпасів в безпосередній близькості до ізоляційних споруд Чорнобильської АЕС.

“Як і в більшості інших випадків, Російська Федерація та її наймити нахабно брешуть. З метою спростування цієї брехні поширюємо супутникові знімки, що зроблені кілька днів тому, на яких чітко видно і рух великої колони російських військових вантажівок з боєприпасами в кількох сотнях метрів від ЧАЕС і місця розвантаження цих боєприпасів в населеному пункті Чорнобиль, де вони зберігаються простонеба”, – додають в Генштабі.


У ДСНС України підтримали вимогу негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та ввести туди спеціальну місію ООН, щоб унеможливити подальше використання зони російськими військами.

“Особливо небезпечною є інформація про накопичення ворогом арсеналу у Чорнобильській зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення. ДСНС в межах компетенції відслідковує ситуацію, проте вже можна говорити про те, що за таких умов будь-яке загоряння у чорнобильських лісах має всі шанси перерости у масштабну пожежу з катастрофічними наслідками. Ситуацію можна охарактеризувати як сидіння на діжці із порохом, адже гасити вогонь на окупованій території не те, що проблематично, а й зовсім не вдається можливим”,- йдеться в повідомленні українських рятувальників.

Українські рятувальники також нагадали, що востаннє, коли вирували масштабні пожежі у Зоні відчуження у 2020 році, ситуацію врятували самовіддана праця українських вогнеборців, авіація та дощ. Проте умови сьогодення не дозволять залучити ані особовий склад, ані авіацію ДСНС.

В ДСНС наголошують, що про дощ молитимуться громадяни Білорусі, коли радіоактивний вогонь дістанеться їхнього кордону, з якого вони запускають ракети по Україні.

“Тож, рятувальники підтримують вимогу негайно вжити заходів по демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН, що має унеможливити подальше використання зони російськими військами”, – зазначається в повідомленні.

Схожі публікації

Залишити коментар