В БЕЛЬГІЇ – ЄДНІСТЬ, СОЛІДАРНІСТЬ, ДОПОМОГА БІЖЕНЦЯМ

від svit_admus

Війна в Україні – 20 днів, коли пишу це рядки, пекло…

Неспиться нам від першого дня повідомлення світової медію, що російські війська, танки, воєнні вантажівки, зайшли в Україну. Невірилося, що божевільний людожер, як його називають, з Москви дав наказ «рятувати» російськомовне населення України від націоналістів-фашистів, які знущаються над росіянами, населенням. Дав наказ гад рятувати своїх, яким добре жилося на святій українській землі.

Ми в Бельгії, як в усіх країнах де є українське поселення з Африкою включно, майже цілий день приковані до телевізій.

Ніколи в житті не сподівалася, що новини телебачення і то всі канали обширно ( часами до 45 хвилин) з першої новини говорять про України – війну, якої несподівалися. Показують такі репортажі, що тяжко спокійною на їх дивитися й подають дуже цікаві коментарі бувших амбасадорів різних країн, журналістів, працівників міжнародних фірм в Москві й Києві. Ніколи за мого життя не чула так часто слово Україна в Бельгії і не бачила стільки репортажів і в кількох газетах. Найбільш обширно і то цілий день подає вістки нідерландське-голяндське телебачення. І наш синьо-жовтий повіває в багатьох містах.

Бритійське BBC подавало репортаж зі Львова під назвою ПЕРОН 5, де показували як в поїзди ЛЬВІВ – ПЕРЕМИШЛ, а відїжджає їх 8 денно, сідають жінки з дітьми, які прощаються з чоловіками, батьками. Може ніколи їх не побачать. ВСЕ ЦЕ ЖАХ!

Показували й австралійського телебачення ABC Foreign Correspondent. ( з повторенням) репортаж.

Тема втікачів як їм допомогти, де їх поселити, коли мова про Бельгію також стала однією темою дня.

В БЕЛЬГІЇ – ЄДНІСТЬ, СОЛІДАРНІСТЬ, ДОПОМОГА БІЖЕНЦЯМ
Одарка Галабурда пише плакату

Населення країни в шоку, не лише українська діяспора. Почалися відразу демонстрації перед амбасадою Росії в Бруселі. Спочатку кілька соток учасників, а потім число людей збільшувалося до кілька тисяч, 5, 8, 10. Вже тиждень як відбуваються ЩО ДНЯ перед амбасадою Росії й площах міста велелюдні демонстрації. До українців долучуються мешканці країни різних національностей з росіянами, які проти війни Путіна в Україні – включно. Я не могла повірити скільки людей було на маніфестації в суботу 26.2.2022. Одні казали 5 тисяч, другі 10 тисяч. Ніколи стільки людей за мого життя не брали участь в демонстрації.

РЕЄСТРАЦІЇ БІЖЕНЦІВ

З дня 14.3.2022 біля славетної залишки Світової ЕКСПО Атоміюм, в Бельгії відкрили новий реєстраційний центр для біженців лише з України. Попередньо реєструвалися де всі біженці в центрі міста. Так черги там, такі величезні, величезні, що люди чекали годинами, а то два дні. І було дуже прикро дивитися, як жінки з дітьми вичерпуються з сил.

У понеділок 14.3. зарєстрована 1080 осіб. Міністер Іміґрації каже, що є в Бельгії 12 тисяч біженців, а десь з’явилося число сподіваних до 120 осіб.

Реєстрація конечна. Там біженці отримують картку, яка дає доступ до різних пільг, медична допомога, дармовий переїзд транспорту, поїздів, літаків, ( також в Німеччині і Нідерландах) – призначують помешкання.

Один з міністрів сказав по телебаченні у вівторок 14.3., що питання приміщень людей, в яких немає де бути, обговорювалося з іншими міністрами й вирішено надати для початкового проживання в тепер порожних будинках: монастирі, інтернатах деяких, де стоять порожні кімнати, і хат, в яких бували урядові інстанції, а з переходом їх до інших будов, порожні.

Дітей приймають в школах, без оплати. Кожному біженцеві ( і дітям) з України призначається 750 евро на місяць.

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

З ініціятиви різних організацій з церковними включно бельгійських й українських, почалася акція зібрання одежі, взуття, харчів, медицини, напитків ( мінеральна вода). Населення чи не всіх міст, сіл, присілків, зносять картони всього до місць зібрання, а їх декілька.

Одне збірних місць в місті, в його присілку Waterschei – Zwartberg, (Genk) де я живу тепер, таке місце є велика бельгійська церква, де коли я зайшла з подругою Марійкою й моєю сестрою Одаркою, – ми немогли повірити, ЩО і СКІЛЬКИ нанесли. А везуть там всі люди околиць міста. Пересортовують і пакують прекрасні жінки, новоприбулі, між ними такі, що перейшли процес чекання на границях в великих чергах по кілька годин а то кілька днів.

В нашій УГКЦеркви не було би де те все складати. Наш парох отець Любомир Сітко й Товариство св.Софії, на чолі з Петром Фірманом (голова) створили фонд – збірку грошей, вже зібрано чимало. І створений Комітет для подальших дій, як демонстрацій чи інше.

І в парафії УАПЦ в Ґенку відбувається і збір грошей і допомоги.

Віддійшло до границі Польща-Україна вже 8 великих вантажівок ( а то ще більше, коли ви читаєте ці рядки) допомога тим, хто вже перейшов границі й в в Польщі немають ані двора, ані одежі.
Вантажівки їдуть з кількох міст Бельгії. Також відвезено кілька амбулансів-(швидких) з Парафії УГКЦеркви міста Гент.

Наголошую на тому, що така акції допомоги відбувається в різних містах Бельгії, Антверпен, Льєж, Вам, Лювені. Всі заповняють вантажівки й везуть на границю Польща – Україна й також до Словаччини. Не хочу скривдити нікого. Дуже активні жінки з Об’єднання Українок Бельгії (ОУБ) в Бруселі. І організація PROMOTE UKRAINE – голова Марта Барандій, які щоденно ведуть демонстації в столиці країни й тримають маса плакатів з різними гаслами проти Путіна й війни. В Антверпені ПЛАСТ Бельгії взявся за допомогу. І кілька бельгійських, флямандських і вальонських організацій роблїть такуж роботу.

Дуже а дуже прихильно ставиться населення Бельгії навкруги до проблеми війни. Дехто побоюється щоб та війна не прийшла до нас.

Біля багатьох будинків повіває український прапор. І в нас в Звартбергу перед церквою повіває український прапор. Приходив до мене до хати місцевий парох бельгієць по прапори. Дала йому два.
В Звартбергу на разі маємо 5 біженців. Одні з ІваноФранківська, інші з Києва. В нашому місті ( й його приселленнях) хіба вже до 100 осіб.

ЄДНАННЯ В МОЛИТВІ

В БЕЛЬГІЇ – ЄДНІСТЬ, СОЛІДАРНІСТЬ, ДОПОМОГА БІЖЕНЦЯМ - фото 2
В Українській Православній Церкві УАПЦ в місті ҐЕНК

До українських церков в різних містах Богослужби відбуваються за участю Кардиналів, Єпископів, священиками бельгійцями.

Також євангелецька церква в Ґенку й Баптиська, прийняли до себе біженців. Напевні і в місті Льєж.

В БЕЛЬГІЇ – ЄДНІСТЬ, СОЛІДАРНІСТЬ, ДОПОМОГА БІЖЕНЦЯМ - фото 3

Посадник міста Ґенк пан Wim Dries відвідав обі наші церкви в Ґенку. І біженців в Баптиській церкві. Міська Рада подає постійно про величезну допомогу біженцям в місті. Також міністер пан Somers й інші урядовці. ( непамятаю всіх прізвищ)

Що дня появляються по телевізії репортажі за участю декого з приїжджих, які не дуже розповідають про свої пригоди.

І ще можу додати, що в Франції, і всіх містах Німченни, зокрема в Мюнхені й Берліні й інших ( все можете побачити на інтернетській мережі FACE BOOK ) проходять також багато тисячні демонстрації і збір допомоги.

В четвер 17.3.2022 має відбутися по телебаченню всенаціональна збірка teleton на допомогу біженцям з України.

Ми співаємо в церквах «Боже вислухай благання, нищить недоля наш край, в єдності сила народу, Боже нам волю подай!».

Надіємося дуже, що пострілам в Україні буде скорий кінець і тому, найбільше проклятій людині в світі, хто дав наказ Україну знищити також хай буде болячий кінець!

Ми переможемо, бо за нами правда! Нас багато! Наш нарід не подолати!

МАРІЧКА ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН

БЕЛЬГІЯ – ҐЕНК 15.3.2022

Схожі публікації

Залишити коментар