Діаспора засуджує російську морську блокаду України

від svit_admus

Світовий Конґрес Українців (СКУ) рішуче засуджує новий ворожий крок з боку Російської Федерації – морську блокаду України під приводом проведення військово-морських навчань.

Про це йдеться в заяві СКУ.

“Відверто зневажаючи принципами міжнародного права, Росія обмежує морський суверенітет України, обмежує свободу навігації в Чорному та Азовському морях та перешкоджає морському руху, необхідному для економіки України”, – йдеться у повідомленні.

У заяві зазначається, що “8 лютого Росія повідомила Україну про свій намір закрити частину акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки, а разом з тим де-факто ввести блокаду усіх основних торговельних портів України. Свої дії Москва пояснює проведенням ракетних та артилерійських навчань російського флоту. Утім, коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. Це унеможливлює судноплавство в обох морях і потягне за собою складні економічні та соціальні наслідки для портів України”.

У СКУ наголошують, що “вчергове брутально порушуючи норми міжнародного права, Росія нарощує гібридну агресію проти України і вдається до тактики її економічного удушення. Ми закликаємо демократичну міжнародну спільноту притягнути російського агресора до відповідальності за його злочинні дії. Передусім це може бути здійснено через посилення санкційного тиску та впровадження заборони на захід російських суден до західних портів у відповідь на триваючу російську агресію”.

Разом з тим, за речниця Морської охорони Держприкордонслужби України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія скасувала блокаду південної частини Азовського моря.

«Ми отримали офіційну інформацію Державної установи «Держгідрографія» про скасування Російською Федерацією прибережного повідомлення про перекриття для судноплавства районів у південній частині Азовського моря на період з 13 до 19 лютого, що планувалось під приводом проведення заходів бойової підготовки, ракетних і артилерійських стрільб ЧФ РФ», – зазначила Гуменюк.

Водночас за її словами, поки немає повідомлення з боку національного координатора системи НАВТЕКС щодо скасування попередження про перекриття для судноплавства великих районів Чорного моря.

Керівник проекту у Інститут Чорноморських стратегічних досліджень”, керівник у Моніторингової групи по кримських санкціях та свободі судноплавства Андрій Клименко вважає, що таку поведінку Росії можна пояснити кількома причинами: або Росія злякалася розмахів прецеденту, який змогла створити Україна зусиллями експертів, військових, дипломатів, представників влади та бізнесу, або на позицію Росії вплинув візит глави МЗС Британії Елізабет Трасс, або РФ готує якусь нову гидоту Україні.

При цьому, додав Клименко, зміни позиції Росії щодо блокади Чорного моря немає – ця блокада триватиме і далі.

Схожі публікації

Залишити коментар