До міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту оприлюднено унікальні кадри хронік Юліана Дороша з Климентієм Шептицьким

від svit_admus

Унікальні кадри кінохроніки Юліана Дороша із Климентієм Шептицьким, віднайдено в Маямі, штат Флорида (США) та опубліковано ініціативою “Архіви Діаспори” до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Ці кадри є частиною фільму піонера галицької кінематографії Юліана Дороша – “Останній салют командирові” (1938), про похорон генерала УГА Мирона Тарнавського у Львові. Фільм знаходився у приватній колекції відомого у діаспорі режисера Ярослава Кулинича, чий син Любомир, люб`язно надав матеріали для публікації. У 2021 році, фільм “Останній салют командирові”, а також уривок фільму “Гуцульщина”, авторства Юліана Дороша, були урочисто передані родині режисера у Львові.

На відео – Праведник народів світу блаженний священномученик Климентій – Казимир граф Шептицький. Як стверджують дослідники, Климентій Шептицький серед тих, хто ризикуючи власним життям, допомагав рятуватися євреям від нацистів, переховуючи їх у церквах та монастирях, а згодом переправляв за кордон. 

КЛИМЕНТІЙ ШЕПТИЦЬКИЙ у фільмі Юліана Дороша, 1938 / KLYMENTIY SHEPTYTSKY in Yulian Dorosh film, 1938

Ще донедавна ім’я Климентія Шептицького (до постригу Казимира Шептицького – ред), рідного брата митрополита Андрея Шептицького, було не вельми відоме. Протягом десятиліть існував стереотип, що отець Климентій Шептицький був у тіні свого відомого брата, однак архіви показують, що так не було, ані за світського життя Казимира Шептицького, ані за чернечого – під іменем Климентій.

Казимир Шептицький був шостим сином у родині графині Софії та Яна Кантія Шептицьких.

Сім’я Шептицьких: графиня Софія Шептицька (уроджена Фредро), Леон біля матері, Станіслав, поруч сидить Роман (майбутній митрополит Андрей Шептицький), поза батьковими плечима – Казимир і Олександр, який сидить біля батька Яна-Кантія. Краків, 1887 року. Фото з колекції «Archiwum Szeptyckich» (Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich»)

Казимир Шептицький здобув правничу освіту. У 1888 році Казимир продовжив навчання у Німеччині, потім повернувся у Краків, закінчив Інститут політичних досліджень у Парижі. У 1892 році отримав науковий титул «доктора обох прав». 1 жовтня 1911 року на родинному зібранні, це було вже після смерті матері (Софія Фредро-Шептицька померла 21 квітня 1904 року – ред.) Казимир Шептицький оголосив про вступ у монастир. Казимир взяв чернече ім’я Климентій на честь святого Папи Климентія.

Андрей та Климентій Шептицькі

Після смерті митрополита Андрея Шептицького неофіційним керівником УГКЦ у Львові був Климентій.

Важкі випробування для отця Климентія почались саме після смерті брата – 1 листопада 1944 року. Тоді вже у Львові кілька місяців вдруге «господарювала» радянська влада. На той час галичани вже добре знали, що таке нацистський і сталінський терори.

Арешт єпископату УГКЦ у 1945 році, псевдособор із ліквідації Церкви у 1946 році. 78-річного отця Климентія Шептицького НКВС арештував у монастирі в 1947 році, звинувативши його «в антирадянській діяльності, зв’язках із ОУН і Ватиканом». Сім місяців тривали допити. 21 січня 1948 року Климентію Шептицького винесли вирок – 8 років виправно-трудових таборів.15 березня 1948 року отця Климентія відправили у сумнозвісну в’язницю для «найнебезпечніших злочинців» – російський «Владимирский централ».

До кінця 80-х років ХХ століття століття не було відомо про дату смерті і місце поховання архимандрита Климентія Шептицького. Лише у липні 1989 року комісія ЦК КПРС розглянула запит громадянина Польщі, племінника отця Климентія – Яна Казимира Шептицького – і констатувала, що блаженний помер 1 травня 1951 року у Владимирській тюрмі.

Климентія Шептицького реабілітували посмертно. На сьогодні є лише символічна могила архимандрита, досі невідоме місце його поховання. Найбільше архівних документів отця Климентія Шептицького зберігається у львівському історичному архіві, у Римі, у фондах отців василіян, багато кореспонденції – у приватних колекціонерів.

Климентій Шептицький – архимандрит Української греко-католицької церкви, польський аристократ, український монах, Праведник народів світу, блаженний Католицької церкви Климентій Шептицький, брат Митрополита Андрея Шептицького. За порятунок єврейських дітей у часи Голокосту у 1996 році Климентія Шептицького у Ізраїлі визнали Праведником світу. У 2001 році Папа Іван Павло ІІ проголосив отця Климентія Шептицького новомучеником, блаженним, тобто беатифікував його.

Схожі публікації

Залишити коментар