“Українські бренди в глобальні тренди” – конкурс Фундації Global Ukraine об’єднав українських культурних амбасадорів з усього світу

від Стожари

З 14 вересня по 5 жовтня фундацією Global Ukraine був впроваджений конкурс “Українські бренди в глобальні тренди” для учасників Міжнародної школи з культурної дипломатії Національного центру “Мала академія наук України”.

 Українські старшокласники  мали можливість стати справжніми культурними дипломатами України – написати статтю про бренд свого містечка чи села, звідки вони походять: автентичний спів, унікальну вишивку, надзвичайну природню чи архітектурну пам’ятку або про маловідомий рецепт. На кожному етапі конкурсу,  14 представників організацій української діаспори які працюють у сфері культурної дипломатії оцінювали конкурсні роботи.

   “Успішний розвиток України залежить від здатності українців дати швидку та переконливу відповідь на питання “хто ми, чим ми пишаємося та чого ми хочемо добитися разом”. 

Проєкт “Undiscovered Ukraine — Нерозкрита Україна” створює портал для українських брендів, які дозволяють розвивати усвідомлення того, хто ми є й чим пишаємося. 

Цей конкурс  — одна з частин брендування України у світі, і саме молоде покоління українців має показати всім, якою вони бачать свою країну, бо вони майбутнє української нації”  — відзначає Доктор філософії Віолета Москалу, засновниця Фундації Global Ukraine.

 Писали ж юні культурні дипломати про все ! 

  Наприклад, Романенко Софія описала “Чернігівське мереживо” — інціативу, яка займається збереженням та відновленням дерев’яних будинків у Чернігівській області, Ломідзе Валерія з села Войтове, що на Київщині розповіла про Керечун – парадну страву на Різдвяному столі українців. Юні дипломати описували також і пісні та народні колективи, а Пастернак Євгеній з Кропивницького писав про пісню, що сколихнула весь світ “Шум” —  його історію, походження та символи.

   Переможницею конкурсу стала Сайко Христина із Львова, яка майстерно забрендувала Україну через розповідь про Стільське городище – культовий комплекс білих хорватів:

— “Цього літа я мала змогу ступити на землю Стільського городища та відчути всю могутність цих скал. Вивчаючи історію місця, я зрозуміла, наскільки необхідним є його існування для сприйняття всього минулого України. Це ж насправді просто унікальна територія, вона свідчить і свідчитиме довго в майбутньому про те, хто ми, про предків українців, про нашу незалежність та самостійність ще з давніх часів. Щиро впевнена, що у Стільського городища, як туристичної точки, є майбутнє. Це —  місце, що уособлює славне минуле, пам’ять про давню державу білих хорватів та її могутність, теперішнє, адже висвітлює нам необхідність пам’ятати, опікуватись та поширювати, і майбутнє, адже скали та все, що залишилось, ще десятки століть точно слугуватимуть дороговказом для українців, пам’яткою, що завжди нагадуватиме, хто ми й звідки походимо. Завдяки Стільському городищу сьогодні кожен з нас має можливість асоціювати себе з рідною землею та гордитись власною історією.

   До оцінювання робіт були запрошені глобальні українці делегати від організацій мережі Global Ukrainians  з 12 країн: Роксолана БУЯК (Forum TV, Канада), Анна ЖАРОВА (Ізраїльсько-український альянс, Ізраїль), Таміла КАРПИК (Open World Learning, Канада), Катерина КОЗАК (СКУМО, Грузія), Іванна ПІНЯК (PromoUkraïna, Франція), Віоріка РУСУ (Обміни Лотарингія Україна, Франція), Олена БРАВО (Українці Сан Антоніо, США),  Наталія ШЕВЧУК (Український театр у Фінляндії, Фінляндія), Алла ГРИНЧУК (Українська творча студія на Кіпрі при Асоціації “Товариство Українсько-Кіпрської дружби”, Кіпр),  Галина ТРІЛЬ (Асоціація “Джерело” м.Барселона, Іспанія-Україна), Дмитро ШЕВЧЕНКО (Українська недільна школа в Баку, Азербайджан), Валерія КЛИМЕНКО (Українська Хата в Йорданії,  Йорданія), Світлана МОЙСЕЄВА (Організація українців Данії “Ластівка”, Данія), Інна АХТИРСЬКА (Женевський осередок Українського товариства Швейцарії, Швейцарія).

“Для мене участь в цьому проєкті стала однією з важливих подій останніх років. І хоча наша організація дуже активно займається просуванням України в Ізраїлі, як в бізнесі так і її культурної спадщини, конкурс “Українські бренди в глобальні тренди” дивує своєю глибиною та значимістю. Перед нами, журі конкурсу, постала Україна така різна, така невідома, але щиро люблена тими, хто робив дослідження і писав про неї статті. Маловідомі місця і давно забуті традиції — все це ожило в роботах студентів Малої Академії наук України.  Портал Undiscovered Ukraine – цінне джерело інформації, з якого сміливо можна створювати путівник і відправлятись в мандрівку.”   —  ділиться Анна Жарова CEO, Israeli Ukrainian Alliance (Ізраїль).

    Деякі з членів журі вже знаходять практичне використання робіт юних культурних дипломатів:

— “Я б весь матеріал з радістю використала у себе на уроках в недільній школі, щоб   дітки  з українським корінням відкрили для себе Україну по-новому” — підкреслює Світлана Мойсеєва з  організації  “Ластівка”(Данія).

     Всього на участь в конкурсі організаційний комітет  отримав 49 робіт від 46 учасників із 16 областей України. Учасники були як з великих міст та обласних центрів, так і з малих сіл і селищ міського типу. Найбільше статей надіслали з смт. Ярмолинці, що на Хмельниччині – 6 унікальних робіт про українські бренди. Ця область, доречі, стала і найбільшою за кількістю надісланих статей – 9 з загальної кількості.

 Про мотивацію команди суддів відповідає Алла Гринчук директорка Української творчої студії на Кіпрі при Асоціації “Товариство Українсько-Кіпрської дружби”:

    “Я з радістю прийняла запрошення бути у складі суддівської колегії  Проєкту «Undiscovered Ukraine — Нерозкрита Україна». Це були захоплюючі дні роботи спільно з іншими членами журі, отримала неймовірні  враження від конкурсних робіт. 

      Цікаво було дізнатися як діти розкривають місію України і якою саме вона є для них. Сьогодні у нас є нагода сформувати позитивний імідж нашої країни у світі, розкривати її по-новому. Цей проект —  гарна нагода  для юних дослідників розповісти світу про наші національні бренди, які до цього можливо були не всім відомі і помітні. Конкурсантам вдалося відшукати саме ті “родзинки”, які є складовими генетичного коду української нації.

А ще   важливо, що серед учасників, були такі, які представили  свою участь у мистецьких колективах  як персональний бренд.  Я у захваті від неймовірно цікавих і креативних статей, які були  представлені!  Кожна із тем варта уваги і подальших досліджень.” 

Підбиваючи підсумки та враховуючи  високу зацікавленість серед учнів, оргкомітет конкурсу планує розширити межі діяльності проєкту та зробити його постійним, адже таким чином ми не тільки розвиваємо мережу культурних амбасадорів України, але й будуємо мости між українцями в Україні та у світі!

Схожі публікації