У Бельгії діаспора вшанувала козаків та всіх захисників України

від Стожари

СВЯТО В БЕЛЬГІЇ ПОШАНА КОЗАКАМ І ВСІ ВОЇНАМ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМАЦІЙ УКРАЇНИ

14 жовтня, українці  в світі відзначають чотири свята; Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України, День Українського козацтва та річницю створення УПА.

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.

День захисника України вперше відсвяткували 14 жовтня 2015 року під гаслом «Сила нескорених». Адже саме українські воїни і до нині демонструють відчайдушну силу нескорених, захищаючи незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

У 1942 році в Західній Україні було створено Українську Повстанську Армію, яка боронила Україну від фашистських, а після закінчення Другої світової війни і від радянських окупантів. У 1947 році УПА оголосила свято Покрови і своїм офіційним святом.


Свято Покрови це покровительство Матері Божої українського народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні.

Українська спільнота в Бельгії в усіх містах поселення відзначала свято Покрови й постання УПА святочними сходинами, жалібною академією чи концертом. Та вже від кількох років таких вшанувань не було, лише у церквах під час панахид.


В суботу 16.10.2021
в місті ЛЬЄЖ, в Бельгії,  Асоціація батьків українського походження «Лелека» – Рідна школа міста Льєж (Рокур) вчителі й діти, на чолі з всечеснішим отцем Михайлом Шевцов з дружиною і дітьми, влаштувала в приміщенні Культурного Центру в Рокур, – День Українського козацтва та День захисника України, як ветеранів АТО, так і воїнів-захисників Збройних сил України, які щодня боронять нашу рідну земля від нашестя російських окупаційних військ.

Вже з самого ранку місто Ґенк й околиці сяяли не тільки ласкавим осіннім сонячним промінням, а сонце всміхалося теплом і розсипається золотом! На багатьох деревах вже пожовкло листя.  Дуже приємно було нам, чотирьом їхати на свято.

На подвір’ї будинку кілька чоловіків пекли на вогні м’ясо. З вже приїжджими гостями перекинулися ми в розмові кількома реченнями. Мене все цікавлять розповіді Миколи Свистовича, який говорив про створення в Кейптовні (CAPE TOWN), в  Полудневій Африці, де він вже кілька років живе, про Союзу Українок, ними влаштовані свята. Слідкуємо за їх діяльністю по інтернеті.

І врешті заповнили гості залю.

Директорка Школи пані Юлія Коростильова, відкрила свято. – « Ми вшановуємо наших славних предків козаків та пишаємось хоробрістю сучасних героїв – захисників української землі!» – так вона сказала в своїй промові.

Було подане м’ясо  з барбекю, запечена фарширована картопля та українські закуски й багато різних салат. Хто пив вино, хто німецьке пиво. Українського пива в Бельгії важко купити.

Цікавим був спосіб пригадати і заспівати всі разом  козацьких та стрілецьких пісень.


Ведуча свята підходила до кожного стола з питанням, яку пісню з поданої листи ми пропонуємо заспівати. Й наш  стіл, як перший, запропонував популярну стрілецьку «Ой, у лузі червона калина».
На екрані на сцені відніли слова, це для тих хто би забув їх.

І понеслися акорди пісні, яку ми співали з малечка.

Дуже сильно й бадьоро, можу сказати вели спів Григорій Панчук, Михайло Галицький, Христина Когут, Стефанія й Славко Процекевич,  Микола Свистович, Олена Цимбалюк, ну й ми жінки, Марійка Карпа, Гання й Люба Рожак, зі мною включно. Дуже гарно співали всі пісні присутні на залі.

А відспівали ми їх кілька. Це було справжне піднесення. Давно ми так не співали. Слухала уважно й справді раділа за відновлення такого способу спільного співу.


Пані Юля подавала до кожної пісні історії її постання. Наприклад зупинилася і над мелодією козацького маршу… Мені ця мелодія дуже подобається. І спогади мої про марш. Коли я була у Києві на З’їзді Республіканської Партії й РУХ-у то коли закінчувався період короткої перерви в нарадах, то «Козацький Марш» так би мовити скликував присутніх назад до залі.

 
Думаю, що дуже вдалим було завершення музичної частини співу виступом дітей й вчителів або матерів учнів патріотичною піснею, яку вони виконали тиждень раніше на Фестивалі пісні у місті Бруге. Просимо опублікувати всі слова на інтернеті.


Відтак відбувся конкурс – подати правильну відповідь на питання з дещо історії козацтва. І дехто добре справувався.  Хто найбільше дав правильних відповідей отримав кільце до ключів.

Й як завжди, традиційна лотерея була популярною. Хтось виграв гарну сорочку-футбольку з відображенням козака, хто гаманець,  а Марійка Карпа книжку «Знай наших» ( Юрій Журавель підписав), а мені попала книжка про «Майдан» – образкова, на французькі мові.


Мені дуже подобається, що Школа згадує і вшановує тих, хто колись, давніше прислужився в школі своєю працею. Їм
дають  дуже гарні відзнаки у формі соняшника…

Нагороди дістали Христина Когут, бувша вчителька і директорка школи, Михайло Галицький, який є добродієм школи, жертвує більші суми грошей, і сестри Люба і Анна Рожак, за проведення курсів писання писанок. Це відбувалося  під оплески дітей, які й скандували «дякуємо».

Гарне печево, два торти організації батьків під назвою «Лелека» яке діє,  12 років, були завершенням дуже гарно проведеного свята в честь вояків України. 

Було й оголошено про збір коштів, необхідних для лікування дівчинки Ані Цирень з України. Інформації можете дістати тут:

До школи приєдналася також і Парафія Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ Льєж Paroisse Ukrainienne de Liège. Збір організований Благодійний фонд Запорука”, – МАРІЙКА ГАЛАБУРДА.

ГЕНК 17.10.2021

Схожі публікації

Залишити коментар