Село Космач на Косівщині – найбільше село України!

від Комарі Альберт

Прикарпатське село Космач Косівського району Івано-Франківщини – найбільше за чисельністю та площею поселення в Україні. Тут проживає понад 7 тисяч людей. Село є одним із найдавніших гуцульських поселень. Космач славиться не тільки давньою та багатою культурою, а й видобутком озокериту.

Космач – чи не найулюбленіша місцина, яку оспівують у віршах та піснях, змальовують у картинах художники та описують в легендах. У селі на належному рівні розвинена туристична інфраструктура. Тут мандрівників очікують найталановитіші умільці гуцульських ремесел. Їхні вироби продаються далеко за межами України.

Для любителів активного відпочинку в Космачі прокладені пішохідні маршрути околицями. Тут можна знайти рідкісних представників тваринного світу, побачити рослинне різноманіття карпатських лісів.

Поруч знаходиться відкритий для всіх Пежеретульський заказник, який допоможе краще пізнати природу Карпат.

Мандрівники мають змогу відвідати хату-музей із приватною колекцією Любові Варцаб’юк. Перша експозиція – історія села від утворення до сьогодення. Тут – рідкісні документи й фото, які допоможуть пізнати Космач.

Також у музеї є експозиція, присвячена життю і діяльності патріарха Володимира (Романюка). Патріарх служив тут у церкві Петра і Павла з 1968 по 1972 роки.

Ще одна експозиція – вироби вишивки і ткацтва, космацький одяг. Також доповненням тут є предмети побуту і колекція писанок місцевих майстринь.

Схожі публікації

Залишити коментар