Перші гривні друкували у Канаді та Великобританії. Національній валюті Незалежної України 25 років

від Кравців Ігор

25 років тому, на початку вересня 1996-го, в Україні в рамках грошової реформи в обіг було введено національну валюту – гривню.

Перше замовлення на друк нових купюр було зроблено у Канаді в 1992 році, тобто ще за чотири роки до їх введення в обіг. У тому ж році були виготовлені і матриці банкнот за ескізами художника Василя Лопати. Грошей за виготовлення матриць Україна не платила: допомогли іноземні фонди, значну роль відіграла українська діаспора, яка в Канаді була в той час і залишається чи не найпотужнішою.

Перші одногривневі купюри були надруковані у 1992 році в Канаді на потужностях Canadian Banknote. Дво-, п’яти- і десятигривневі купюри друкувалися там же два роки опісля. У Канаді вони і зберігалися, очікуючи свого часу.

Банкноти номіналом 50 і 100 гривень друкувалися у Великій Британії. Собівартість виготовлення однієї тисячі банкнот становила близько 26 доларів, що майже вдвічі дешевше, ніж витрати на виготовлення тисячі німецьких марок. А от монети карбувалися монетними дворами Італії та Англії, а також на Луганському патронному заводі, також 1992 року.

Операція з транспортування грошей з-за кордону до сховищ НБУ здійснювалася спецпідрозділом «Альфа» і називалася «Щит України».

Сім фактів про гривню

  1. Слово «гривня» етимологічно є похідним від «грива» і містить у собі історичну назву золотої прикраси у вигляді обруча, який носили на шиї, пише PG. Він і сам по собі використовувався для оплати.
  2. Національну валюту безпосередньо було названо на честь грошової одиниці, яка була в ужитку ще в Київській Русі XI століття — її використовували як відзнаку, відому вагу та монету. Наприклад, за вбивство шляхтича штрафували на 60 грн. Гривня мала форму срібного бруска або злитка — «гривня срібла». В Європі таку міру ваги називали маркою.
  3. Банкноти Української народної республіки у 1918-1920 рр. також називалися гривнями.
  4. Для розмінної монети уже в період незалежності пропонувалося кілька назв: «крок» (монети УНР 1917-1919 рр.), «різана», «шеляг» або «сотий», проте вибрали «копійку» як більш звичне для слуху українців слово.
  5. Під час проведення реформи 1996 року з обігу вилучили 14 млрд фальшивих карбованців — це було безпосередньо пов’язано з низькою якістю цих грошей.
  6. Міжнародний код української валюти — UAH, а загальноприйняте скорочення — грн.
  7. Автор ескізів гривні — народний художник України Василь Іванович Лопата.

Схожі публікації

Залишити коментар