12-ий поетичний фестиваль “Meridian Czernowitz”: які події варто відвідати

від Комарі Альберт

Початок осені ознаменується важливою для міста традиційною культурною подією: з 3 по 5 вересня відбудеться черговий, ХІІ-й поетичний фестиваль “Meridian Czernowitz”.

На ньому виступатимуть відомі літератори з Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ізраїлю. Україну представлять Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Катерина Калитко, Ірина Цілик та інші.

У програмі – всеукраїнські прем’єри трьох книжок, що побачать світ у видавництві “Меридіан Черновіц” до фестивалю. Це презентації роману Артема Чеха “Хто ти такий?”, збірки оповідань Романа Малиновського “Солодке життя” та книга колишніх чернівчан Бориса Брікера та Анатолія Вишевського “Мы не говорим на идиш” – спомин про місто 60-70-их років.

У Чернівцях гості фестивалю матимуть змогу відвідати виставу “Хлібне перемир’я” за п’єсою Сергія Жадана. Її виконає Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра. Окрім того, відбудеться перформанс Юрія Андуховича та Кирила Цуканова за романом “Радіо Ніч”.

Детальніше про заходи розповіла директорка фестивалю Євгенія Лопата.

“Третього вересня, у п’ятницю, презентують “грубу книжку тонкої прози” Тараса Прохаська “Бо є так”.

У книзі “Бо є так” зібрані окремим виданням найкращі тексти Тараса Прохаська. Сюди увійшли такі його ранні книги як “FM Галичина”, “З цього можна зробити кілька оповідань”, “Порт Франківськ”, “Тисяча місць і снів”… Це тексти, які він публікував із 2000-го по 2010-ий роки. Ми вирішили видати їх окремою великою книгою”, – розповідає Євгенія Лопата.

Ще один із заходів – вистава “Хлібне перемир’я” за п’єсою Сергія Жадана, яка вийшла у 2020-му році.

“Це книга про події, які відбуваються у 2015-му році на Сході України, зокрема, на лінії фронту. За сюжетом, у двох братів помирає мама, яка живе на лінії фронту. І вони мусять якимось чином її поховати, але не можуть цього зробити, бо там уже наступають війська”, – зазначає директорка фестивалю.

Також за романом Юрія Андруховича “Радіо Ніч” у суботу, 4 вересня, відбудеться перформанс у будинку Українського радіо.

“Усе відбуватиметься так, наче ведеться радіоефір. На сцені буде двоє людей – Юрій Андрухович і Кирило Цуканов, який є музикантом гурту “Сон сови”. Андрухович буде “ведучим” – сидітиме в навушниках і вестиме ефір, читатиме уривки з книги. Тобто буде вживатися у роль героя свого роману Йосипа Ротського”, – каже Євгенія Лопата.

У неділю, 5 вересня, презентують роман Артема Чеха “Хто ти такий?” та фрагменти з фільму Ірини Цілик “Я і Фелікс”.

“Роман дуже довгоочікуваний, – зауважує співрозмовниця. – Він писався фактично одночасно з процесом зйомок фільму “Я і Фелікс” Ірини Цілик, яка себе зарекомендувала як одна з найвідоміших на сьогодні режисерок в Україні. За сумісництвом вона також дружина Артема Чеха. Головну роль у фільмі зіграв Юрій Іздрик, а також син Артема та Ірини Андрій”.

В останній вечір фестивалю відбудеться презентація антології “Пауль Целан-100” за участю Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Андрія Любки.

“Протягом минулого року ми реалізували проєкт “Літературні дні Пауля Целана”. У нас була резиденція, куди ми запрошували українських та закордонних поетів до Чернівців писати про Целана. Кожен із них створив текст про Пауля Целана – про власне його сприйняття, аналіз творчості та ким для них є поет зараз, через сто років. Дуже цінним стало те, що кожен із авторів дивилися на Целана крізь різні призми. У результаті видали німецько-українську антологію, яка складається з 14 есеїв. Цим виданням ми, можна сказати, “зафіксували” ювілей поета”, – зазначає Євгенія Лопата.

Вхід на заходи вільний.

Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду та інших партнерів.

Схожі публікації

Залишити коментар