ІХ Чемпіонат Світу з футболу серед українських діаспорних команд розпочався

від Комарі Альберт

Вчора, 24 серпня, в День святкування 30-ї річниці Незалежності України, в місті Ірпінь Київської області відбулося урочисте відкриття відбудуться ІХ-го Чемпіонату Світу з футболу серед українських діаспорних команд і Перших Всесвітніх українських діаспорних спортивних Ігор «Україніада».

Головою Оргкомітету цих заходів традиційно став громадський діяч Ігор Бокій, відомий футбольний арбітр з Тернополя, який вже багато років проживає у Канаді, проте щорічно єднає українців світу за допомогою спортивних змагань.

Цього року діаспорний Чемпіонат світу з футболу і діаспорні ігри українців стали можливими за суттєвої та всебічної підтримки Міністерства молоді та спорту України, Української асоціації футболу (УАФ) та Національного олімпійського комітету України.

«Це – єдиний у світі діаспорний проект, що фінансується з державного бюджету», – зазначив пан Ігор напередодні відкриття змагань. Бюджет заходів цього року суттєво збільшився і українські структури підтримали ініціативу української світової діаспори.

Також цього року суттєво розширився спортивний досвід і можливості змагань: до футболу, змагання з якого відбуваються ось вже дев’ятий рік поспіль, організатори доєднали волейбол, шахи, шашки, настільний теніс, теніс, армреслінг, перетягування линви та спортивний більярд – види спорту, якими активно захоплюються українські діаспоряни.

«Так, Чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд і Перші Всесвітні українські діаспорні спортивні Ігри «Україніада – це не тільки два направду грандіозних спортивних проекти, а й загалом великий гуманітарний український проект», – каже Ігор Бокій.

Якщо згадати історію проведення цих змагань, то маємо зауважити, що Чемпіонат Світу з футболу серед українських діаспорян існує ще з 2011 року. Стартував він у Тернополі, там він відбувався протягом п’яти років поспіль, а після того оргкомітет змагань вирішив розширити географію проведення турніру. В різні роки участь у Чемпіонаті приймало від 4 до 12 команд. Рекорд було встановлено у 2018 році, саме тоді на українські футбольні поля вийшло 12 команд-учасниць із різних країн світу.

Для всіх шанувальників футболу наводимо розклад ігор ІХ Чемпіонату світу з футболу серед українських діаспорних команд:

Схожі публікації

Залишити коментар