Молодь української діаспори з 12 країн світу зібралась у Чернівцях

від Кравців Ігор

Одразу дві події світового значення відбудуться з 23 по 28 серпня у Чернівцях. Йдеться про ІІІ Конґрес Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій (СКУМО) та Х Форум української молоді діаспори «Чернівці 2021» (ФУМД).

Ці заходи об’єднають авторитетних спікерів та молодь української діаспори з 12 країн світу.

У міжнародному Форумі української молоді діаспори візьмуть участь лідери українських молодіжних організацій діаспори, керівники діаспорних організацій, представники дипломатичних місій і виконавчої влади України, народні депутати, відомі культурні та громадські діячі.

Форум покликаний згуртувати керівників українських молодіжних організацій діаспори та України навколо ідеї кoнсoлiдацiï та об’єднання світового українства, розбудови міжнародних структур та розвитку неформальної освіти; змiцнення існуючих та налагодження нових контактів з молоддю, громадськими та культурними діячами Украïни.

– Ми переконані, що кооперація світових та українських лідерів громадського, державного, молодіжного секторів сприятиме значним змінам у суспільстві. Також, допоможе прискорити запровадження європейських цінностей в українському суспільстві та дозволить вивести Україну на новий рівень розвитку  , – зазначає президент СКУМО Дмитро Лєкарцев.  

Діаспоряни з різних куточків світу візьмуть участь у  розширеному засіданні Президії СКУМО, а також навідаються до музею діаспори при Чернівецькому краєзнавчому музеї, щоб відзначити День Українського Прапора. Згодом будуть проведені зустрічі з керівництвом міста та області, офіційні заходи до 30-ї річниці Дня Незалежності, візит до музею імені Володимира Івасюка, екскурсія містом і поїздка до Хотинської фортеці.

25 серпня у Молодіжному центрі відбудеться Тренінг «Діаспора та Медіа: Інформаційна безпека завдяки кооперації / Open Initiative: Journalists Cooperation: Ukraine, Moldova, Romania». А ввечері усі зможуть повеселитися на запальній етно-вечірці за участю музиканта-віртуоза Максима Бережнюка і Лесі Воронюк, яка пройде у скверику Соборної площі Чернівців.

26 серпня з молодіжного нетворкінгу розпочнеться офіційна частина  Форуму Української Молоді Діаспори «Чернівці 2021» та 3-го Конгресу СКУМО. На церемонії відкриття виступатимуть Марина Попатенко (Заступник Міністра молоді та спорту України), Дмитро Лекрацев (Президент СКУМО), Сергій Осачук (Голова ОДА), Михайло Павлюк (заступник Голови Чернівецької обласної ради), Юрій Лесюк (заступник міського голови Чернівців), Георгій Мазурашу (народний депутат Верховної Ради України IX скликання), Мирослав Хочак (заступник голови Європейського Конґресу Українців), Роман Петришин (Ректор ЧНУ), Євген Чолій (Почесний консул України у Квебеці, Член ради директорів СКУ), Іон Чебан (міський голова Кишинева).

У цей день також пройдуть панельні дискусії, присвячені широкому колу актуальних питань: «Діаспора як бренд-амбасадори України у світі», «Культурна дипломатія», «Ed(you)cation» та «Роль молоді у формуванні державної політики».

27 серпня гості матимуть можливість взяти участь у панельній дискусії на тему: «Роль молоді у формуванні державної політики». Після цього відбудеться урочисте нагородження активних діячів СКУМО.  

На завершення відбудеться Пленарне засідання 3-го конгресу СКУМО, на якому виберуть нового Президента організації.   ІІІ Конґрес СКУМО та Х Форум української молоді діаспори «Чернівці 2021» організовані за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Чернівецької обласної державної адміністрації, Чернівецької обласної ради, Чернівецької міської ради. Співорганізаторами проведення Форуму є Чернівецький Національний Університет імені Юрія Федьковича, Інститут Демократизації та Розвитку, Національна молодіжна рада України, ГО «Всесвітній День Вишиванки».

Інформаційним партнером заходу є Портал української діаспори “Стожари”.

Схожі публікації

Залишити коментар