До 30-ї річниці незалежності України ЦДАЗУ запрошує відвідати виставку присвячену видатному українцю Павлу Дорожинському

від Стожари

До 30-ї річниці незалежності України Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) презентував документальну онлайн-виставку «Доки серце б’ється, воно належить Україні» на пошану пам’яті видатного українського громадсько-політичного діяча, педагога, публіциста і журналіста Павла Дорожинського (1926–2015), якому 3 серпня 2021 р. б виповнилося б 95 років.

Народжений в Україні, після початку Другої світової війни Павло Дорожинський опинився на еміграції спочатку в Чехії, потім у Австрії, а згодом (із вересня 1957 р.) – у США. Саме у Новому світі він проявляє себе активним організатором української справи: передусім талановитим педагогом, координатором українських культурних і освітніх осередків, громадським і політичним діячем, журналістом і редактором україномовних часописів, фундатором комеморативних заходів із вшанування пам’яті визначних діячів української діаспори, натхненником об’єднання українських громадсько-політичних організацій. Як голова Світової координаційної ради Ідеологічно споріднених націоналістичних організацій (СКР ІСНО) та Організації державного відродження України (ОДВУ) у жовтні 1985 р. Павло Дорожинський звернувся до Президента США Рональда Рейгана з пропозицією включити відомих діячів української еміграції у делегацію для участі у перемовинах американського президента і очільника СРСР Михайла Горбачова. До порядку денного пропонувалося включити актуальні питання ядерного розброєння, припинення політики русифікації, репресії проти української церкви, звільнення в’язнів сумління тощо.

Після здобуття Україною незалежності Павло Дорожинський віддано працює для розвитку та зміцнення молодої держави, що засвідчують нагороди та подяки від державних, церковних та культурницьких інституцій.

Виставка «Доки серце б’ється, воно належить Україні» містить 99 документів головно із архівного фонду ЦДАЗУ № 75 «Колекція документів Дорожинського Павла Миколайовича (1926–2015), громадсько-політичного діяча, журналіста, редактора» та бібліотечного фонду № 5 «Колекція документів друкованих видань Дорожинського Павла Миколайовича», що хронологічно охоплюють період з 1938 по 2013 рр.

Запрошуємо ознайомитися із документами виставки, що презентують вагомий внесок Павла Дорожинського у розвиток української справи в еміграції, а також здобутті та зміцненні незалежності України за посиланням: https://tsdazu.archives.gov.ua/archives/6329.

Схожі публікації

Залишити коментар