Верховна Рада повернула Нью-Йорк Україні

від Комарі Альберт

Верховна Рада 1 липня ухвалила постанову, яка повертає селищу міського типу Новгородське Донецької області історичну назву Нью-Йорк. Постанову № 5081 «Про перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області» підтримав 301 народний депутат.

У пояснювальній записці вказано, що перейменування селища Новгородське ініційоване його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви.

Посольство США в Україні привітало повернення історичної назви Нью-Йорк населеному пункту Новгородське у Донецькій області.

Про це йдеться на Facebook-сторінці дипустанови.

“Вітаємо жителів Нью-Йорка Донецької області з поверненням до історичної назви свого міста завдяки міжфракційному консенсусу у Верховній Раді України! Ще одна нагода відзначити наші тісні зв’язки. Ми великі шанувальники вашого нового/старого імені!” – заявили у посольстві США.

Довідково: селище міського типу розташоване за 42 км від райцентру – міста Бахмут. У смт проживає близько 12 тис. осіб. До 1951 року воно називалося Нью-Йорком – у 1892 році на цьому місці було засновано німецьку колонію з такою назвою. Раніше у цій місцевості існував зимівник Кальміуської паланки Війська Запорозького Низового.

Український інститут національної пам’яті зазначає, що перейменування смт. Нью-Йорк на смт. Новгородське у 1951 році “було продиктоване політико-ідеологічними міркуваннями комуністичної партії”.

Читайте також: Українська художниця та ілюстраторка Юлія Осика з Нью-Йорка створила книгу, яка допомагає іноземцям вчити українську. Книга наразі розміщена для безкоштовного завантаження на Амазоні та в Айбуксі.

Раніше ми повідомляли, що Українки Нью-Йорку заснували український книжковий клуб

Схожі публікації

Залишити коментар