Василь Ферштей: «Свято Стефаника буде звучати завжди»

від Стожари

У Львівській національній науковій бібліотеці імені Василя Стефаника 14 травня відбулось відзначення 150-річчя від дня народження видатного українського письменника Василя Стефаника.

Після молитви біля пам’ятника урочисто відкрив виставку, присвячену ювілею Василя Стефаника, генеральний директор Бібліотеки, яка носить ім’я Василя Стефаника вже 50 років, – Василь Ферштей: «Вітаю вас з відзначенням дати визначного українського письменника світової величини, якого шанує світ… Стефаник – це той митець, який змалював українців в надскладних умовах життя… Ми підготували низку заходів. Наприкінці червня буде міжнародна конференція на честь В. Стефаника».

Після того, як священник зачитав лист-вітання від Митрополита Ігоря Возняка, з головною доповіддю про життєву творчу стежку Василя Стефаника виступив професор ЛНУ ім. Івана Франка Михайло Гнатюк. Він розповів про те, як «Стефаник став малим наслідником Франка, як «він виріс до експресіоністського типу висот», був тісно пов’язаний зі Львовом і Краковом, про Вацлава Морачевського, який відігравав особливу роль в житті Стефаника, про вагому допомогу письменникові від Митрополита Андрея – адже жилося письменникові не просто. Мав він трьох синів – Юрка, Кирила та Семена, який потім став головою Львівського облвиконкому, а три місяці пропрацював навіть головою Верховної Ради України.

Згрупування текстів і ілюстрованих матеріалів, які відображають основні віхи життя письменника, презентацію ювілейних вшанувань представила завідувачка відділом рукописів Бібліотеки Мирослава Дядюк. А директор Інституту бібліотечних мистецьких ресурсів, кандидат мистецтвознавства Лариса Купчинська, розповіла про 87 екслібрисів 53 художників з колекції Степана Давимуки, які він передав Бібліотеці, а також звернула увагу на твори іменитих і молодих графіків, що були виконані до 150-річчя В. Стефаника. Що стало платформою для художників? По-перше, портрети у світлинах, по-друге – звернення до новел (у «Камінному хресті», «Дорозі», «Синій книжечці», у «Кленових листках»…). «Молоді митці, – зауважила пані Лариса, – дають новий образ Стефаника. Кожен твір вражає лаконічністю композиції деталей».

Мар’яна Комариця, доктор філологічних наук, старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту пресознавства Бібліотеки більш детально охарактеризувала виставку, яку підготували використовуючи фонди Бібліотеки. Адже перші публікації В. Стефаника і перші відгуки на них з’явилися в «Літературно-науковому віснику», «Громадському голосі» та «Дніпрових хвилях»….

Керівник Львівського обласного відділення Товариства «Україна – Світ» Богдан Якимович вручив почесний диплом і почесну відзнаку Степанові Давимуці за велику меценатську працю – зокрема, княжий подарунок великої колекції книжкових екслібрисів. До речі, пан Богдан зазначив, що таких відзнак небагато, усього лиш 50.

На завершення акції Василь Ферштей радісно повідомив усіх присутніх: «Свято Стефаника буде звучати завжди». Ми згодні з думкою пана Василя.

Замість післямови: Принагідно інформуємо читачів, що поряд з виставкою, присвяченою 150-річчю від дня народження видатного українського письменника Василя Стефаника, експонується організована працівниками Бібліотеки і Західного наукового центру НАН України і МОН України виставка, присвячена 50-річчю з часу його створення. Тут представлені видання Центру, які описують його історію та результати діяльності, а також – основні видання академічних установ західного регіону України.

Богдан Залізняк,

керівник пресцентру

наукової журналістики

ЗНЦ НАН України і МОН України,

член НСПУ і НСЖУ

м. Львів

Схожі публікації