В Осло вшанували пам’ять українців, загиблих у Другій світовій війні

від Комарі Альберт

Урочиста церемонія зі вшанування пам’яті українців, які загинули у роки Другої світової війни, зокрема й під час звільнення Норвегії від нацистської окупації, відбулася 8 травня на головному норвезькому некрополі – Західному цвинтарі Осло. У церемонії взяли участь представники української громади Норвегії та дипломати Посольства України.

Про це повідомило посольство України в Норвегії.

Захід відбувся на головному норвезькому некрополі – Західному цвинтарі Осло. Через збереження в Осло відповідних протиепідемічних обмежень, цьогорічна церемонія була проведена в обмеженому колі.

Разом з тим, Посольство України звернулось до всіх представників численної української громади Норвегії, і до норвезьких друзів України з проханням допомогти відстояти перед норвезькими властями право України мати власний меморіал на Західному цвинтарі Осло.

“Пам’ятаючи про ні з чим не порівнянні жертви Українського народу під час Другої світової війни, про його надважливу роль у перемозі над нацизмом, про кілька тисяч синів і дочок України, які назавжди спочили у норвезькій землі, та, водночас, про непересічний внесок українців у звільнення північної Норвегії від нацистської окупації у 1944 році, Посольство вважало і вважає своїм обов’язком вшановувати пам’ять українців, які загинули на території Норвегії, під час спеціальних церемоній 8 травня на Західному цвинтарі Осло – головному некрополі Норвегії з кількома національними меморіалами загиблим воїнам.

Водночас, не буду приховувати наскільки важко було це робити мені особисто та моїм колегам-дипломатам біля радянського військового меморіалу на цьому цвинтарі. З одного боку, там поховані наші співвітчизники – з Київщини, Миколаївщини, Одещини, Чернігівщині та багатьох інших куточків нашої Батьківщини. Завдяки зусиллям наших небайдужих норвезьких друзів, на сьогодні встановлено імена вже 45 українців, які схоронені у братській могилі на Західному цвинтарі Осло, але ще більше там тих наших співвітчизників, чиї імена залишаються невідомими. З іншого боку, радянський військовий меморіал – навіть незважаючи на те, що він був споруджений Урядом Норвегії – залишається символом радянського минулого, який не може не нагадувати про жахливі лихоліття Українського народу у минулому столітті під час перебування під владою комуністичної імперії. Чого лише варті викарбувані на його постаменті слова Сталіна – цього підступного ката українців радянської доби”, – йдеться у повідомленні.

“Звертаюся і до всіх представників численної української громади Норвегії, і до норвезьких друзів України з проханням допомогти «розбити сю скалу» – використовувати всі ваші можливості та можливості ваших рідних, друзів та знайомих з метою переконати Уряд Норвегії у тому, що Україна – і з точки зору міжнародного права, зокрема й як держава-засновниця ООН; і з точки зору загальнолюдської моралі як країна, яка зазнала найбільших людських втрат у тій війні; і з урахуванням особливо вагомої ролі українців під час звільнення Фіннмарка від нацистської окупації – обґрунтовано очікує на спорудження на Західному цвинтарі Осло меморіалу українцям, які загинули на території Норвегії. Впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо домогтися справедливості і обов’язково досягнемо цієї важливої мети”, – заявив посол України в Норвегії Вячеслав Яцюк.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, до Дня Європи 9 травня 2021 року проведено Міжнародний мистецький проєкт «Ляльки Європи», в рамках якого десятки українських майстринь виготовили ляльки в національних костюмах різних країн.

Схожі публікації

Залишити коментар