Спеціальна моніторингова місія КРЦ спостерігає за додержанням виборчих прав громадян України

від Стожари

Представники Спеціальної моніторинґової місії від організації закордонних українців «Координаційний ресурсний центр» (КРЦ) у співпраці з представником Урядового уповноваженого та місцевими громадськими активістами в Івано-Франківській та Донецькій областях моніторять додержання виборчих прав громадян України, зокрема щодо доступності для осіб з інвалідністю й інших маломобільних груп населення до приміщень виборчих дільниць.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомили в КРЦ.

Як зазначається, за виборчим процесом в одномандатних виборчих округах № 50 та № 87 спостерігають також акредитовані спостерігачі Центральною Виборчою Комісією України від Міжнародної неурядової організації „Координаційний ресурсний центр“ (КРЦ).

Міжнародними спостерігачами від організації закордонних українців КРЦ виявлено низку порушень в одномандатних виборчих округах № 50 та № 87 в Донецькій та Івано-Франківській областях майже на кожній виборчій дільниці, які готують до проміжних виборів народних депутатів України.

Зокрема, це відсутність пандусів та/або наявність рамп, які не відповідають жодним нормам і стандартам.

Фото: КРЦ
Фото: КРЦ

У Донецькій області в ОВО № 50 міжнародні спостерігачі КРЦ побачили стихійну зовнішню рекламу та агітацію від кількох політичних сил.

Крім цього, міжнародні спостерігачі від КРЦ зафіксували політичну рекламу іноземною мовою без перекладу обов’язковою українською мовою, яка може суперечити Конституції України та законам України.

«У такий спосіб, наприклад, кандидати від політичних партій по округу № 50 проігнорували Закон України «Про рекламу», який забороняє розклеювання кожної реклами у невстановлених місцях і поширювати будь-яку рекламу іноземною мовою», – повідомив Голова міжнародної місії КРЦ.

Міжнародна місія КРЦ зі спостереження за виборами в Україні проходить в межах проєкту «КРЦ – корпус спостерігачів на виборах», спостерігачі якої єдині здійснювали у 2020 та здійснюють у 2021 спостереження за всіма виборами в Україні.

Також КРЦ проводить моніторинг за підготовкою до виборчого процесу і надає оцінку виборчій кампанії за повторними та проміжними місцевими виборами та проміжними виборами народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 50 та № 87.

Нагадаємо, нещодавно в адміністративній будівлі м. Івано-Франківська відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Міжнародною неурядовою організацією “Координаційний ресурсний центр” (КРЦ) та Представником Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю.

Документ підписали Ярослав Мартінец, директор Представництва КРЦ в Україні та Микола Макар, Представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Головною метою двосторонньої співпраці є реалізація статутних вимог Міжнародної неурядової організації „Координаційний ресурсний центр“ та постанов Кабінету Міністрів України, зокрема „Положення про Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю“.У рамах реалізації Меморандуму домовилися проводити спільний моніторинґ щодо дотримання стану виборчих прав громадян, зокрема осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення під час підготовки та проведення виборів в Україні та інформувати громадськість, як України, так і ЄС щодо стану забезпечення прав громадян. Директор Представництва Міжнародної неурядової організації “Координаційний ресурсний центр” в Україні зазначив, що Міжнародна неурядова організація з Чехії знову єдина направила добровольців до офіційного спостереження за всіма виборами в Україні. Так акредитовані Комісією постійного колегіального державного органу України (ЦВК) міжнародні спостерігачі приєднаються до Міжнародної місії КРЦ, яка проходить в межах проєкту “КРЦ – корпус спостерігачів на виборах”.

Схожі публікації

Залишити коментар