Перший монастир Отців Василіан заснували у Португалії

від Комарі Альберт

Цього року відбулася значуща подія у житті української громади Португалії. Протоархимандрит Василіанського чину святого Йосафата УГКЦ отець Ґенезій Віомар проголосив рішення, згідно з яким було офіційно засновано перший василіанський монастир у Португалії –  у місті Санта-Ірія-де-Азойя, що поблизу Лісабона.

Про це повідомляє інформаційний ресурс УГКЦ.

Ця подія тим більше знаменна, бо у 2021 році минає двадцята річниця душпастирської діяльності отців василіан у цій країні.

«Протягом останніх десятиліть багато українців опинилися в Португалії у пошуках праці, так що українська діаспора стала тут однією з найбільших. Та заробітчани не бажали втрачати зв’язок із Батьківщиною та рідною Церквою і обрядом. Тому запрошували священників для душпастирювання. Отці василіани, відповідаючи на численні прохання, розпочали пасторальну діяльність у Португалії у 2001 році. 22 лютого 2001 року о. Йосафат Андрій Коваль, ЧСВВ, прибув у Лісабон, за дорученням настоятелів і на прохання патріарха Лісабона. Потім у Португалії працювали отці Натанаїл Гарасим, Віталій Климчук, Боніфатій Залуцький, Йоан Лубів та інші священники василіани», – йдеться в повідомленні.

Результатом тривалого та успішного  душпастирювання стало відкриття нового монастиря з благословення лісабонського патріарха кардинала Мануела Жозе Макаріо до Насіменто Клементе та рішенням найвищої влади Чину. Цей монастир може стати початком нової віхи в історії Чину та зробити внесок до славних сторінок його заслуг перед Церквою.

На сьогодні у Португалії трудяться і служать василіанські священники із провінцій Найсвятішого Спасителя в Україні, Святого Йосифа у Бразилії та Святого Миколая в Україні, а саме: в лісабонському монастирі о. Микола Ярема, ЧСВВ, відповідальний за внутрішні справи василіан у Португалії, о. Ілля Фіголь, ЧСВВ, координатор душпастирів українців у Португалії, о. Матей Дзюрбан, ЧСВВ, о. Натанаїл Гарасим, ЧСВВ, о. Герман Ничак, ЧСВВ; у резиденції у Фатімі о. Сільвіо Літвінчук, ЧСВВ; о. Гавриїл Тимчик, ЧСВВ; о. Венедикт Деркач, ЧСВВ. Бажаємо миру, здоров’я на наснаги душпастирям у Португалії та всьому Божому народові, для якого вони трудяться.

Читайте також: У Вільнюсі вшанували пам’ять митрополита УГКЦ Андрія Шептицького

Схожі публікації

Залишити коментар