Бібліотека «Гомера Гуцульщини» з майже 1000 раритетних видань повернулася до України

від Стожари

У Львівському історичному музеї відкрилась виставка «Вінценз. Бібліотека», яка присвячена видатному польському письменнику Станіславу Вінцензу, якого називають “Гомером Гуцульщини”.

Експозицію виставки складатимуть майже 1000 раритетних книжок. Серед них – унікальні видання Гомера, Данте, Шекспіра, Платона. А також примірники з автографами та посвятами сучасників та приятелів письменника– Єжи Ґедройця, Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів.

“Вінценз повернеться не просто у Львів — він повернеться у центр міста, тому що на його бібліотеку зможуть подивитися люди прямо на площі Ринок, зайшовши в Італійський дворик у будинку Корнякта, піднявшись на другий поверх у прекрасний величний зал, з вікон якого видно серце міста Лева”, – зазначив ініціатор виставки народний депутат Микола Княжицький, за сприяння якого приватна бібліотека повернулась до України.

Виставка буде представлена широкому загалу глядачів у нещодавно відреставрованій залі Львівського історичного музею з 8 до 21 лютого. Організацією експозиції опікувалися художники Влодко Костирко та Павло Гудімов. На другому поверсі також презентували виставку світлин про життя Вінценза, звичаї і культуру гуцулів.

Після цього книги будуть депоновані в інформаційно-культурному центрі ім. Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету у Львові.

Що відомо

  • Станіслав Вінценз – (1888-1971) прозаїк, публіцист, філософ, дослідник культури Гуцульщини. Його тритомник “На високій полонині” науковці порівнють з “Іліадою” та “Одісеєю” Гомера. Вінценз першим в Україні встановив у 1936 році пам’ятник Іванові Франку.
  • У 1939 році НКВС заарештував Вінценза, але невдовзі його звільнили з тюрми. У 1940 році письменник із родиною емігрував. Помер 28 січня 1971 року у Швейцарії.

Схожі публікації