У Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігаються маловідомі документи Андрія Мельника

від Стожари

Памятаймо своїх героїв!

У Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігаються маловідомі документи Андрія Мельника

Фотографія Андрія Мельника з автографом, 1953 р. ЦДАЗУ, ф. 18, оп. 1, спр. 5, арк. 6

Нещодавно ми відзначили 130-річчя від дня народження українського державного, військового та політичного діяча, довголітнього очільника українських націоналістів, активного борця за незалежність України Андрія Мельника. Окрім самовідданого і беззастережного служіння визвольно-державницькій ідеї, Андрій Мельник – син галицького селянина, мав природну вихованість і вроджену інтелігентність, таким чином спонукаючи інших «триматися того самого». Таке органічне поєднання в одній людині «шовку» і «сталі», як писав про Андрія Мельника офіцер армії Української Народної Республіки (УНР), відомий поет Євген Маланюк, не вкладалося в революційний тип тогочасних героїв. Проте саме полковнику Андрію Мельнику – військовому, активному учаснику війни за українську державність, вимогливому до себе і чуйному до інших, вдалося врятувати гідність Української національної революції.

У ЦДАЗУ зберігається чимало значущих документів, що належать перу Андрія Мельника та ще не введених до наукового обігу. Чимало з них займає епістолярна спадщина полковника, де кожний офіційний чи особистий лист, неодмінно закінчувався словами «Слава Україні!».

Андрій Мельник уникав героїчної пози, зовнішніх ефектів і, можливо, тому його постать в Україні є менш відомою, ніж скажімо, Степана Бандери (який звинувачував Андрія Мельника в браку революційності), і якому полковник першим протягнув руку єднання після розколу й непорозумінь. Адже саме очолюваний Андрієм Мельником Український націоналістичний рух, вивів Організацію українських націоналістів (ОУН) на шлях об’єднання всіх українців, що опинилися поза межами своєї історичної Батьківщини.

У Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігаються маловідомі документи Андрія Мельника - фото 2
Степан Бандера і Андрій Мельник (в центрі) на могилі Євгена Коновальця. Роттердам, 1958 р. ЦДАЗУ, ф. 75, оп. 1, спр. 270, арк. 10

Соборницькі переконання та настанови Андрія Мельника, опубліковані в інтерв’ю «Розмова з полк. А. Мельником» у газеті «Новий шлях» (Торонто) у грудні 1946 р., надзвичайно актуальні і донині: «Коли говорю про інтереси України, маю на увазі цілісність національно-державної справи. Підставові постуляти тієї справи для всіх українських патріотів однакові: Українська Самостійна Соборна Держава, вільна від усілякого чужинного гніту, вповні суверенна… Годі однак думати, що здвигнути державу можна одною дипломатією. Ця остання мусить доповнювати чинні змагання поневоленого народу, які є першою передумовою визволення».

Із частиною відомих і маловідомих документів Андрія Мельника, а також матеріалами, присвячених вшануванню його пам’яті українською діаспорою, можна ознайомитися на вебсайті ЦДАЗУ в документальній онлайн виставці «Людина, воїн, політик» за посиланням: https://tsdazu.archives.gov.ua/archives/4673.

Віра Фазлєєва, провідний науковий співробітник відділу використання інформації документів ЦДАЗУ

Схожі публікації

Залишити коментар