Українці Норвегії відзначили віковий ювілей Миколи Радейка

від Стожари

В Осло 2 жовтня 2020 відзначили 100-річчя від дня народження українського патріота, очільника першої української організації Норвегії Миколи Радейка.

У ході підготовки Український культурно-освітній центр в Осло, Королівство Норвегія на чолі з Зіною Петренкопровів інтенсивну дослідницьку роботу. Про це порталу української діаспори “Стожари” повідомила відома українська майстриня-лялькарка Ніна Хаген.

“Ми активно шукали матеріали про долю командира і героя УПА, учасника подій на Лемківщині 1942–1949 років, колишнього в’язня польського та совєтського режимів Миколу Радейка, що змушений був еміґрувати до Норвегії”, – йдеться у повідомленні.

До участі у заході у приміщені Посольства України в Норвегії були запрошені члени родини: донька Марія та син Роман.

“Carl Roman Ihlen розповів про лікарську та громадську діяльність батька і, трохи жартуючи, висловив бажання вивчати українську в суботній школі “Українська школа «Еллісів» в Осло”, Син Богдан узяв участь онлайн з Канади”, – повідомляє Ніна Хаген.

Організатори заходу висловили вдячність за допомогу Луньо Євгену, який виступив на онлайн-конференції. Пан Луньо – історик, науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, автор книги “Яворівщина у повстанській боротьбі”, де є спогади Миколи Радейка, спогади побратимів про Радейка. Євген Луньо спілкувався з сином Миколи Радейка – Богданом.

Організатори заходу щиро вдячні за допомогу головному архівісту відділу використання інформації документів ЦДАЗУ Надії Лихолоб, яка упродовж років є другом Українська школа «Еллісів» в Осло.
“Також ми отримали відповідь з порадами від Центра Досліджень Визвольного Руху. Дякуємо за допомогу відомим історикам Василю Ільницькому та Володимиру Морозу – науковим працівникам і знавцям історії УПА, які спрямували нас у правильне дослідницьке русло. Наша співпраця ще попереду – готуємо великий проєкт, присвячений пам’яті нашого видатного земляка пана Радейка”, – зазначають організатори.

Як повідомляється, Український культурно-освітній центр в Осло піднімає клопотання про дозвіл носити ім’я засновника першого українського товариства в Норвегії Миколи Радейка.

“Микола Остапович Радейко є одним з наших співвітчизників, який своїм життям та громадською діяльністю назавжди поєднав дружні український та норвезький народи. Але його життєвий шлях є також яскравим уособленням незламності українського національного характеру, твердої віри українців у свою країну, їхньої готовності до найвищої жертовності заради її свободи”, – зазначають у Посольстві України в Норвегії.

Микола Радейко народився 2 жовтня 1920 року у Яворові. Вже сімнадцятирічним юнаком приєднався до українського визвольного руху, ставши членом ОУН. У роки Другої світової війни був одним із ватажків УПА на Лемківщині. У 1947 році мав шукати притулок у Норвегії, де згодом закінчив медичний університет Осло. У Норвегії став успішним лікарем, батьком трьох дітей, але жодної миті не забував про свою батьківщину. Розгорнувши активну громадську діяльність, зокрема й створивши перше українське товариство Норвегії, невтомно пояснював норвежцям, що таке Україна і чому вона неодмінно стане вільною державою. Під час приїзду в Україну у 1991 році дав пророчу пораду: «Не плекайте марних надій на допомогу ззовні – майбутнє України залежить винятково від українців». Після смерті Миколи Остаповича у 2005 році, його могила у місті Осло стала постійним місцем зустрічей членів української громади Норвегії та українських дипломатів під час найважливіших державних свят України.


Схожі публікації

Залишити коментар