Мало хто усвідомлює, що Україна захищає східний кордон Європи: У Празі відкрили Центр гуманітарної допомоги Донбасу

У Празі відкрився новий Центр гуманітарної допомоги Україні. Його організатори – чеські та українські волонтери, які шостий рік возять на Донбас ліки для воїнів, одяг, іграшки та шкільне приладдя для дітей.

Про це повідомляється на сторінці Міжнародної неурядової організації “Координаційний ресурсний центр” у Facebook.

Планується, що Центр виконуватиме не лише гуманітарну функцію, але й інформаційну, адже російська агресія в Україні вже давно зійшла з перших шпальт та телевізійних новин, а російська пропаганда успішно і цілеспрямовано працює, ускладнюючи волонтерам роботу на підтримку України.

Кілька десятків людей зібралися у дворі колишньої котельні у віддаленому районі Праги, щоб урочисто відкрити новий Центр гуманітарної допомоги Україні. Їх зустріли українські та чеські прапори на будівлі, виставка фотографій з Донбасу у дворі та всередині щойно відремонтованого приміщення та українські воєнні пісні, що лунали з динаміків. ​

За пів години до урочистостей Петр Оліва, координатор Центру, ще розвантажував маленьку вантажівку – йому якраз привезли зібрані для України речі – одяг та дитячі іграшки. Щойно це стане можливо, він знову вирушить в Україну на своєму старенькому бусику з червоним хрестом на капоті та українським прапорцем під лобовим склом.

Пан Петр почав цікавитися Україною, коли почалася війна на Донбасі, останніми роками він їздив на Схід нашої країни щороку, інколи кілька разів на рік. Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка – ці назви містечок на Донбасі він вимовляє майже без акценту.

«Через карантин ми не можемо виїхати ще з березня. Зібрали дитячі речі, шкільні рюкзаки, одяг, іграшки – думали встигнемо привезти їх в українські сиротинці, школи, садочки на сході України ще до нового навчального року. Але досі не можемо запланувати від’їзд», – говорить Петр Оліва в розмові з Радіо Свобода.

Отже, при введенні чергових обмежень для в’їзду іноземців в Україну, можливо, дієвішим було б надсилати пакунки поштою, чи,знаходячи небайдужих через соцмережі, передавати через людей, які все одно курсують між нашими країнами.

З 2015 року Петр Оліва, який сам має п’ятеро дітей і четверо внуків, возить гуманітарну допомогу переважно дітям – до п’яти шкіл і дитячих садків на Донбасі він привозив подарунки з Чехії – одяг, іграшки, шкільні канцтовари, портфелі. Щоб українські діти відчули, що вони не одинокі у своїй біді, Петр Оліва з друзями організовував акцію підтримки від дітей з південночеських шкіл, які зробили подарунки для дітей з прифронтових областей України.

Петр Оліва – чеський волонтер, який три роки допомагає Україні

Пан Оліва каже, що допомагати Україні стає дедалі складніше – в потоці новин люди забувають про чужу війну швидко, до того ж і російська пропаганда зробила багато для того, щоб переконати, що в Україні начебто “громадянська війна”, а окупант-Росія то такий собі “міротворець”, прости Господи.

Підпис чеською – «подарунки з Росії»

Попередній склад, де збирали допомогу для України був у майже 100 кілометрах від Праги, каже Петр Оліва. Він довго розсилав численні листи у пошуках нового приміщення і не просто для складу, а для гуманітарного центру. Тому йому було особливо приємно, коли на одного такого прохального листа, відгукнувся староста одного з празьких районів.

На відкритті центру у Празі посол України в Празі Євген Перебийніс особисто подякував пану Петру Оліві:

«Світ тримається на людях, які не бояться, які бачать свою мету і, долаючи всі перешкоди, ідуть до неї. Допомагати Україні непросто в різних країнах, включно з Чехією, де посилюються проросійські настрої, і тим більше ми вдячні за цю допомогу».

Відвідувачі центру зможуть не лише принести свої речі для гуманітарної допомоги, але і подивитися фотографії з України, поговорити з волонтерами, які їздять на Донбас, проїжджаючи цілою Україною, і можуть розповісти про все, що бачили на власні очі. У центрі буде постійна виставка фотографій відомих авторів – Сергія Лойка, Андрія Фурмана і чеського фотографа та архітектора Павла Насаділа – з Майдану, з війни, з Донецького аеропорту, тому важливо, що приміщення – у межах доступності міського транспорту.

Стара котельня, що стояла порожньою вже довший час, ще послужить добрій справі, сказав на відкритті центру пан Карел Ганзлік, староста району Прага 16 Радотін, одного з найбільших районів міста.

«Я не чекав, що наша підтримка буде мати такий розголос, – каже староста Ганзлік,– Ми в Радотіні маємо багато українців, які живуть і працюють поруч з нами, є інтегровані в наше суспільство, і ми дуже цінуємо їхню працю і їхні людські якості. Тому я радий, що ми можемо допомогти їхній країні. Ми і самі мали подібний досвід, коли східні сусіди окупували нашу країну, а світ лише байдуже за цим спостерігав. Тому ми раді, що можемо надати підтримку, хоча б у такому вигляді, і дуже хочемо, щоб в Україні перемогла демократія, щоб люди могли жити достойно і безпечно, як живемо зараз ми. Я знаю, що зараз у нашому суспільстві є різні настрої, що немає однозначного погляду на події в Україні, але в Радотіні, можу вас запевнити, у нас проукраїнські настрої».

Карел Ганзлік та Петр Оліва на відкритті гуманітарного центру

Як повідомлялося, у Празі відкрили фотовиставку традиційних українських костюмів.

Схожі публікації

Залишити коментар