“Закордонні українці повинні об’єднатися задля забезпечення соборності нашої держави”,- українська громада Казахстану

від Стожари

Представники української діаспори Казахстану взяли участь у онлайн-конференції, присвяченій 29-ій річниці Незалежності України.

Так, 25 серпня ц.р. у Культурно-інформаційному Центрі Посольства України в Республіці Казахстан проведено відео конференцію з використанням онлайн-платформи «Zoom».

Участь у заході взяли: голови українських громад міст Нур-Султан, Алмати, Шимкент, Мангистауської, Карагандинської, Павлодарської, Петропавловської, Алматинської областей, представник Світового Конгресу Українців в Казахстані, громадяни України, у т.ч. наші співвітчизники з тимчасово окупованих територій, які наразі працюють та навчаються в РК. Бажаними гостями конференції стали Алматинське громадське об’єднання кримських татар, представники українського культурного центру м.Омськ (РФ), викладачі та учні старших класів гімназії № 47 м. Нур-Султан, а також завідувачка кафедрою “Асамблеї народу Казахстану” Північно-Казахстанського державного університету ім. М.Козибаєва.

Захід розпочався з Державного гімну України, учасникам було продемонстровано відео-привітання Президента України В.Зеленьского до Дня Незалежності України, хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих захисників України.

У ході свого виступу Тимчасовий повірений у справах України в РК Олег Кобзистий акцентував увагу на єдності українців у боротьбі за незалежність, сподіваннях на довгоочікуваний мир і поверненні окупованих територій. Керівник дипмісії підкреслив, що, українська діаспора, зокрема в Казахстані, є невід’ємною частиною українського народу, яка в силу різних обставин опинилася поза межами Батьківщини, але залишається рушійною складовою українства на мапі світу.

Військовий аташе Посольства Олег Кулик наголосив, що українське військо продовжує захищати Україну. Понад 13 тис. українців загинуло у війні з агресором, серед яких військові, цивільні, діти.

З боку представників українських громадських осередків озвучено такі меседжі: українська громада Казахстану підтримує територіальну цілісність і незалежність України та є солідарною у цьому питанні з світовим українством; ніхто не має права заперечувати незалежність і територіальну цілісність нашої держави; сьогодні українцям доводиться продовжувати боротьбу за свою незалежність; закордонні українці повинні об’єднатися задля забезпечення соборності нашої держави; тільки в єдності усього українства є наша сила.

Голова Алматинського громадського об’єднання кримських татар привітав українців з Днем незалежності та висловив готовність до поглиблення співпраці з українськими громадами РК.

Представник української громади з м.Омськ поділився розповіддю про умови роботи осередку. Він підкреслив, що українці змушені в судах захищати право на своє існування на території РФ (наразі такі судові процеси тривають), закликав українців не тільки на рівні культурно-іміджевих заходів, але й своєю згуртованістю підтримувати етнічну Батьківщину.

За підсумками онлайн конференції представники громад прийняли рішення розповсюдити інформацію щодо проведеного заходу та озвучити основні меседжі серед українців РК на місцях; за умов карантину проводити такі заходи в онлайн режимі на постійній основі із залученням істориків, політологів, ЗМІ, представників українських громад з інших держав; провести у жовтні ц.р. міжнародний захід, присвячений «Дню захисника України».

Схожі публікації

Залишити коментар