Найбільший український прапор в історії Угорщини розгорнули на горі Геллерт у Будапешті

від Комарі Альберт

З нагоди Дня Державного Прапора і 29-го Дня Незалежності України 23 серпня у столиці Угорщині Будапешті на горі Геллерт було розгорнуто найбільший український прапор в історії Угорщини та місцевої української громади.

Акцію було організовано Українською асоціацією «Єдність» за сприяння Посольства України в Угорщині та трьох самоврядувань Будапешта: місцевого самоврядування українців Обуди-Бийкашмедєр, місцевого самоврядування українців Кішпешта і місцевого самоврядування українців Кьобані.

Про це нам повідомила голова Української асоціації «Єдність» Вікторія Петровська.

На заклик вшанувати головний символ української нації відгукнулося несподівано багато людей. У самому серці Будапешта, на горі Геллерт, зібралися разом українці, які давно проживають у Будапешті, а також ті, що працюють чи вчаться тут тимчасово.

На свято прийшло й багато угорців, які дуже толерантно ставляться до подібних акцій — всебічна підтримка національних меншин, в тому числі право використовувати власну символіку і вшановувати її, тут підтримується на державному рівні законом про меншини.

Голова Асоціації Вікторія Петровська, відкриваючи свято, попросила всіх присутніх схилити голову перед українськими Героями і вшанувати пам’ять тих, хто загинув, хвилиною мовчання.

“У всі часи державний прапор священний, — сказала вона. — Адже українці вже не раз віддавали за нього життя. Саме сьогодні не можна не згадати тих, хто загинув під синьо-жовтим стягом, захищаючи незалежність України”.

Почесна гостя свята, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп у своєму вітальному слові зазначила, що Прапор України — це символ держави, який пройшов з нашою нацією довгий історичний шлях. З ним ми не тільки відновили власну державу 29 років тому, але й продовжуємо відстоювати її незалежність та територіальну цілісність сьогодні на Сході України.

Після розгортання найбільшого українського прапора в історії Угорщини та виконання українського гімну, відбулася святкова стометрова хода, під час якої лунали всім відомі гасла «Слава Україні», «Україна понад усе», а також гімн Українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

Після ходи на всіх чекало справжнє домашнє українське частування, приготоване руками учасниць асоціації «Єдність», майстер-класи для дітей, квізи про Україну з різноманітними призами та фотозона мистецького проєкту «Український обрядовий вінок», де професійні фотографи фотографували всіх охочих у найрізноманітніших українських віночках.

На завершення свята голова асоціації Вікторія Петровська зазначила, що вдячна всім присутнім за те, що відгукнулися на заклик святкувати День прапора разом: “Об’єднуючи зусилля, ми завжди можемо робити більше і краще. Разом ми — сила!”

Альберт Комарі, спеціально для “Стожар”

Фото – Українська асоціація «Єдність»

Схожі публікації

Залишити коментар