Українці штату Техас презентували Етнокалендар-2021

від Комарі Альберт

24 серпня 2020 року, до дня 29-ї річниці Незалежності України, в м. Сан Антоніо, штат Техас відбудеться офіційна онлайн-презентація українського Етнокалендаря на 2021 рік.

Про це розповідає Ukrainianpeople.

Це – дебютний проект неприбуткової Техаської організації Ukrainian San Antonio, в рамках якого в кінці червня 2020-го року були проведені студійні фотосесії. Представники місцевої української діаспори позували в стародавніх автентичних строях різних регіонів України кінця 19-го – початку 20-го століття. Серед учасників проекту і офіцер Державної Прикордонної Служби України, учасник бойових дій на сході країни, кавалер Ордену за Мужність 3-го ступеню та відзнаки Міністерства Оборони України “Знак Пошани” Максим Схаб’юк з нареченою Іриною Хомік. Кращі світлини увійшли до складу етнокалендаря, який вже чекає, щоб вийти друком.

“Метою проєкту було відтворити живі образи українців дорадянського періоду. Ми прагнули  показати світові красу та різноманіття нашого національного вбрання залежно від того чи іншого етнографічного регіону. Проєкт покликаний нагадати  минуле наших славетних бабусь та дідусів, продемонструвати наш культурний код та не дати молодому поколінню українців, народжених в діаспорі, розчинитися у всесвіті, втративши своє коріння і приналежність. А навпаки, знати та шанувати свою культурну спадщину, свій бренд.” – говорить Олена Гарсія, президент Ukrainian San Antonio nonprofit organization, одна з організаторів проекту.

Всі елементи одягу, головні убори, взуття, окремі натільні прикраси та предмети побуту, задіяні в проєкті, є оригінальними та належать до приватної колекції Natalia Sturgill. Це українські речі столітньої давнини, збережені у першозданному стані. Більшість з них і досі пахнуть старою скринею та зберігають історію свого роду. Це і вишиті вручну додільні сорочки, і домоткані плахти, і плетені пояси, і різноманітні намиста й головні убори. Серед яких: хустки, намітки, чільця, воскові віночки, каптурі та жокардові бинди. А також автентичні чоботи, черевики, постоли, елементи верхнього одягу та багато іншого.

“Я завжди мріяла мати свою вишиванку, – розповідає Natalia Sturgill, власниця колекції строів, – але, перебравши з десяток сучасних сорочок, зрозуміла, що серед них нема моєї. Лише згодом, коли натрапила на старовинні вишиванки, усвідомила, що то було кохання з першого погляду! Одна з перших сорочок в моїй колекціі була полтавська конопляна красуня. Вона й досі пахне старою хатою, де печеться хліб, і бабуся мені посміхається. Кожного разу, як беру її до рук, наче торкаюся до історії свого народу, і це – неймовірне відчуття! Я вдячна нашим пращурам за такий безцінний спадок і хочу розвивати інтерес до нашої історії не лише серед українців, але й народів усього світу. Бо українське – це надзвичайно гарно! Це от кутюр, зроблений власними руками і перенесений через століття!” Колекцію Наталя збирає вже більше шести років. Знаходиться вона у Сполучених Штатах Америки та поповнюється новими артефактами чи не щодня.

В Етнокалендарі 2021 від Ukrainian San Antonio, зокрема, представлені автентичні строї Полтавщини, Чернігівщини, Сумщини, Кодимщини, Одещини, Львівщини, Вінничини, Київщини, Борщівщини, Тернопільщини, Буковини, Гуцульщини та Закарпаття.

Всю інформацію стосовно придбання Етнокалендаря 2021 можна буде знайти на офіційному сайті Ukrainian San Antonio: www.ukrainiansanantonio.com або на офіційній Фейсбук сторінці організаціі: UkrainianSanAntoniononprofitorg.

Як повідомлялося, українська асоціація «Єдність» міста Будапешт розпочала роботу над листівками, в яких порівнюються культура, традиції, видатні діячі тощо України та Угорщини.

Схожі публікації

Залишити коментар