Музей української діаспори запрошує на виставковий мистецький проект «Єврейський погляд»

від Комарі Альберт
Музей української діаспори, що розташований у Києві, запрошує всіх шанувальників мистецтва на виставку «Єврейський погляд», яку продовжено до 2 серпня.

Про це йдеться на сторінці події в Facebook.

«Виставковий проект «Єврейський погляд» продовжено до 2 серпня включно. Експозиція представляє твори вибраних сучасних українських єврейських художників, а також єврейських мистців, що походять з України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на виставці експонується маловідомий широкому загалу графічний цикл «Голокост» Михайла Туровського (США) із фондів Національного художнього музею України, створений у Києві 1973 року, ще до еміграції мистця. Одним із перших в українському образотворчому мистецтві Туровський розкриває трагедію Бабиного яру: правдиво, разом із тим, сакралізовано.

Колишній киянин Михайло Глейзер (США) представлений на виставці графічними роботами початку 1980-х рр. – сюжетами з міського єврейського життя та ілюстраціями до творів Григорія Кановича та Ісаака Бабеля.

Образи з минулого, історія, що зникає на очах, постає на полотнах ще одного представника старшої мистецької генерації Германа Гольда.

Питання релігійно-філософського змісту підіймає у своїх творах представник київської живописної династії Борис Коган.

На виставці також експонуються роботи Давида Бродського, Матвія Вайсберга, Ірини Климової, Олександра Ройтбурда, Альберта-Лейзера Фельдмана, Пінхаса (Павла) Фішеля, Владислава Шерешевського, з яких постає уявлення про багатогранний український єврейський світ. Це і побутові сцени з колоритними персонажами, що ніби «прибули» з історичних маленьких українських містечок, і метафізичні пейзажі, й символічні композиції, а також пронизливі портрети й іронічні рефлексії.

«Ми прагнемо «зазирнути» в український єврейський мистецький світ, який часто-густо виходить за територіальні межі України, але завжди залишається невід’ємною частиною нашої історії та багатонаціональної культури», зазначила директорка Музею української діаспори, кураторка виставки Оксана Підсуха.

У рамках проєкту виставлено твори з колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України та приватних колекцій.

P.S. З огляду на пандемію коронавірусу музей можна відвідати тільки в масках/распіраторах, дотримуючись у залах соціальної дистанції (1,5 м). Особам без індивідуальних засобів захисту у відвіданні музею буде відмовлено. На вході проводитиметься температурний скрінінг, відвідувачі з явними ознаками распіраторних захворювань і підвищеною температурою в музей допускатись не будуть.

Екскурсії проводитимуться індивідуально або для груп до чотирьох осіб, тому їх потрібно буде замовляти заздалегідь. 

Наголошується, що музей забезпечений усіма необхідними антисептичними засобами для відвідувачів.

Як повідомлялося, український бізнесмен Валерій Галан розповів про свій унікальний інноваційний історичний музей – він стверджує, що інвестувати в духовний розвиток нації вигідно.

Схожі публікації

Залишити коментар