Телебачення польського Вроцлава презентувало нову україномовну передачу

від Комарі Альберт
Нова передача українською мовою під назвою «Добрий день у Вроцлаві» («Dzień dobry we Wrocławiu»), яку випустила  регіональна телевізійна станція у Вроцлаві «ECHO 24», віднедавна виходить в ефір щосуботи, і це є найціннішим подарунком для українців, які проживають у цьому регіоні Польщі.

Про це повідомляє видання «Наше слово».

«Регіональна телевізійна станція у Вроцлаві «ECHO 24» випустила нову передачу «Добрий день у Вроцлаві» («Dzień dobry we Wrocławiu»), спрямовану до українських жителів міста. Це вже не перша україномовна програма, запущена комерційними радіо та телебаченням за останні три роки у Польщі», – йдеться у повідомленні.

Перший випуск передачі відбувся 4 липня. Відтепер її можна переглядати в прямому ефірі щосуботи о 10:00 на телеканалі «ECHO24». Вона виходить українською мовою та складається з інформаційних тем, порад, новин культури, спорту та розповідей про цікаві місця у Вроцлаві.

Реалізувати ідею допоміг Вроцлавський центр соціального розвитку, який фінансово підтримує проєкт.

Телебачення польського Вроцлава презентувало нову україномовну передачу

«Наша програма повторюється протягом вихідних кожні дві години, щоб якомога більше осіб її побачили», – розповіла Світлана Кучеренко, яка разом з Аліною Васильченко є авторкою та ведучою передачі.

«Ми висвітлюємо в основному теми, які стосуються потреб та проблем українців, мігрантів, які приїжджають до міста», – додала Аліна Васильченко.

Як зазначається, приводом створити україномовні передачу та газету у столиці Нижньосилезького воєводства стала, вочевидь, кількість присутніх тут українців, яка постійно зростає: сьогодні у місті їх живе більше 100 тисяч. Саме тому у 2019 році мер міста навіть створив нову посаду – уповноважений мера Вроцлава з питань мешканців українського походження, яку обійняла українка Ольга Хребор.

Зауважується, що телепередача «Добрий день у Вроцлаві» – не єдиний україномовний комерційний медійний проєкт у місті, що з’явився останніми роками. Вже три роки у Вроцлаві українською мовою виходить безкоштовний квартальник «Привіт», який видає «Ґазета Виборча». В ефірі загальнонаціонального каналу «TVP» три рази на місяць також транслюються «Теленовини» українською мовою.

З лютого цього року першу локальну інформаційну програму українською мовою можна почути на хвилях комерційної радіостанції «Радіо Еска» («Radio ESKA»), яка розпочала мовлення на 100,7 МГц у місті Бранево (Вармінсько-Мазурське воєводство). Це новинна програма, перекладена з польської на українську, яку можна слухати щодня зранку, крім вихідних. Проєкт розрахований мінімум на десять років, тому з часом така програма може з’явитися в інших польських містах.

Як зазначається, відколи міграція з України стала масовою, у Польщі активно почали розвиватися українські медіапроєкти в інтернеті. Їх створюють українські мігранти передусім для обміну інформацією, знайомств, дискусій тощо. Здебільшого вони з’явилися після Євромайдану 2013-2014 років на основі груп в соціальних мережах.

Зокрема, одним з найстаріших інформаційних порталів для українських мігрантів, який почав діяти ще у 2012 році у Варшаві, є «Наш вибір».

Як повідомлялося раніше, нова програма УІК допомогає іноземним партнерам видати переклади українських книжок.

Схожі публікації

Залишити коментар