Кого з українських видавців потрібно підтримувати грантами?

Для українських видавців наразі є дві новини. По-перше: «обіцяних раніше 50 млн грн зі стабілізаційного фонду на поповнення бібліотечних фондів не буде». Натомість Кабмін затвердив для Українського інституту книги (УІК) 150 млн грн на виплату грантів інституційної підтримки видавцям.

Тема активно обговорюється на фейсбук-сторінці директорки Українського інституту книги Олександри Коваль.

Пані Коваль звернулася до колег з проханням поширювати цю інформацію, а в коментарі додала, що «критерії зараз напрацьовуємо і будемо вдячні спільноті за допомогу в підготовці».

В коментарях до допису розпочалася активна дискусія користувачів на тему, кого потрібно підтримувати грантами — тих, хто зазнав значних збитків, чи тих, хто планує витратити ці кошти на розвиток.

Зокрема свою позицію виклала видавчиня Анетта Антоненко: «Мені здається, що треба орієнтуватись на сильних і стресостійких — саме вони тримають і формують ринок. А гранти видавати на розвиток — от як італійці і зробили: добавили кошти в програму оновлення фондів бібліотек, оголосили додаткові гранти для міжнародних видавництв на видання перекладів. Категорично проти критеріїв збитків. Хай видавці нададуть програми, що вони за ці гранти можуть зробити».

При цьому Олег Фешовець, директор видавництва «Астролябія», зазначив: «Парадоксальне почуття. Збільшення, принаймні, не зменшення закупівель для бібліотек і було б інституційною підтримкою, яка б діяла системно. А як реалізувати таку «інституційну підтримку»? Поки що навіть собі не уявляю».

Олександра Коваль зазначила, що й сама повністю підтримує позицію переважної більшості видавців, які висловилися, що вони зацікавлені в тому, щоб витрачати кошти на розвиток, а не на покриття збитків. В цьому контексті вона запропонувала, частину грантових коштів витратити на оплату за навчання власників та топ-менеджерів видавництв у найкращих українських бізнес-школах. Якщо ця пропозиція буде підтримана, вона сама готова організувати проведення скороченого курсу (1-3 місяці), адаптованого до потреб видавничої галузі.

11 липня, пані Коваль зазначила, що “президент України досі не підписав закон 3377, згідно з яким УІК та УКФ матимуть право розподіляти гранти інституційної підтримки. Це 1 млрд грн, з них для видавців 150 млн грн. Закон був прийнятий ВР України 20 червня, голова ВР підписав його 22 червня. Президент мав підписати чи накласти вето, здається, 5 липня. Ходять чутки, що якісь люди свідомо блокують підписання закону”.

Однак, 13 липня на сайті Верховної Ради стосовно закону 3377 зазначено, що він вже повернутий з підписом президента.

Детальнішу інформацію щодо грантів обіцяють найближчим часом повідомити на сайті та фейсбук-сторінці Українського інституту книги.

Як повідомлялося, “Коронація слова” оголосила трьох переможців у номінації “Романи”.

Схожі публікації

Залишити коментар