На радіо “Тризуб FM” Порошенко та Жадан обговорили загрози для української культури

В ефірі прифронтового радіо «Тризуб FM» Петро Порошенко, минулий президент України та лідер партії «Європейська солідарність» обговорив з відомим письменником та музикантом Сергієм Жаданом здобутки та загрози для української культури. 

У ході діалогу поговорили про настрої, що панують в українській армії просто зараз, про відкат у державній підтримці української культури, про підрив довіри до розслідування у справі про вбивство Павла Шеремета, про небезпеку повзучого російського реваншу та унікальний шанс дотиснути Путіна.

Зокрема, Жадан зазначив, що за каденції п’ятого президента Порошенка запрацювали державні культурні інституції, і це стало суттєвим поштовхом для появи великої кількості якісного національного продукту.

«Запрацював Державний культурний фонд, запрацювало повною мірою українське кіно, запрацював Інститут книги. Тобто українська культура отримала якісь стратегічні обриси і про це можна було говорити з прицілом на майбутнє. І ось зараз, частково у зв’язку із коронавірусом, частково не зрозуміло у зв’язку з чим, але відбулося переформатування бюджету, і культура втратила дуже велике фінансування. І є велика небезпека, що всі ті напрацювання, які робилися останні шість років, доведеться починати з початку. Дуже шкода, якщо так станеться», – зазначив Жадан. 

Ведучій ефіру висловив думку, що хто мав справу з Українським культурним фондом, знає, що це серйозна інституція, яка дійсно дуже багато робила і працювала за європейськими стандартами.  На його думку, той, хто з цим ніколи не стикався, “навіть не уявляє, що у нас робилося на інформаційному мовному культурному фронті станом на весну 2014 року”

Політик Порошенко підтвердив, що за п’ять років, коли він був при владі, в українській культурі відбулися фундаментальні зміни. 

“Бо не йдеться ж лише про гроші. Йдеться про прозору процедуру, яка була запроваджена в Українському культурному фонді. Комусь це не подобалося. Лише незалежні експерти, а не державні чиновники, визначали напрямки використання кожної державної копійки. Ми говоримо про те, що вперше були запроваджені державі квоти на телебачення і радіомовлення. Ми тоді потрапили під жорстку атаку, а потім все стало на свої місця. І рейтинги переглядів, і рейтинги на радіо – все повернулося. Сьогодні намагаються і це скасувати», – наголосив Петро Порошенко.

Він застеріг від суттєвого скорочення українського книговидавництва.

«Кому як не вам відомо про книговидавництво. І я у страшному сні не міг собі уявити, що кількість книжок, які будуть видані, скоротиться на 70%. Наклади скоротяться на 90%», – наголосив колишній президент.

Сергій Жадан також виразив стурбованість з цього питання, зазначивши, що «це лише початок. Незрозуміло, з чим вийде наш книговидавничий ринок на кінець року».

«Ми твердо кажемо, що ми не дамо ні щодо мови здати назад, ні щодо фінансування культури. Якщо ми не відновимо українську культуру, то це ще один аргумент для наших воїнів – а що ж вони захищають? І ви робите надзвичайно корисну та потрібну для держави справу. Радіо «Тризуб FM» заряджає наших воїнів сенсом їхнього перебування на фронті. Велике спасибі, радіо. Ви потрібні Україні, ви робите правильну справу. Хочу і вам подякувати, Сергію. Місце справжнього патріота сьогодні – в Карлівці, в ефірі радіо «Тризуб», – наголосив лідер партії «Європейська солідарність».

Варто зазначити, радіо «Тризуб FM» створене лікарями-добровольцями, які у прифронтовій Карлівці поблизу окупованого Донецька організували стоматологічну допомогу бійцям ЗСУ. Радіостанція мовить у зоні проведення Операції об’єднаних сил та на тимчасово окупованій території. 

Нагадаємо, раніше транслювалася панельна дискусія «Українська мова у світі: імпульси з України».

Схожі публікації

Залишити коментар