Про що говорив Зеленський в Skype-інтерв’ю канадському виданню

Серед тем бесіди були нещодавня розмова президента Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та переговори щодо спрощення візового режиму для українців, скандал щодо імпічменту Трампа, збитий український авіалайнер в Ірані, пандемія COVID-19 та економічна криза.

З гарантом Конституції спілкувався журналіст Марк Маккіннон від канадського видання The Globe and Mail, повідомляє Офіс президента.

Володимир Зеленський вважає, що зокрема історія дуже зближує наші країни, адже оскільки багато українців живуть і народилися в Канаді – вони канадці з українським корінням. Президент підкреслив, що у нас дуже міцна діаспора в Канаді і він завжди їм вдячний, особливо за суттєву допомогу з часу загострення ситуації на Донбасі. 

“Я думаю, що саме в такі важкі часи й проявляється ця близькість, яка є на генному рівні між країнами і людьми”, – сказав Зенленський.

Він зазанчив, що коли приїхав до Канади на запрошення прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, то вони одразу знайшли порозуміння. 

Президент не оминув нагоди висловити співчуття з приводу спільної трагедії в Ірані, в якій загинули й українці і багато інших громадян, зокрема канадці. 

“Об’єднують різні речі в житті. На жаль, і трагедії”, – зауважив глава держави, розповівши, як вони прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо багато спілкувалися, для вирішення кола питань пов’язаних з цією трагедією.

Також Зенленський подякував Трюдо за підтримку з боку Канади в санкційній політиці проти російської агресії. 

Крім того, важливий момент, про який також говорили політики – це лібералізація візового режиму. 

“Між нашими країнами є економічні відносини, є геополітика. І наші люди мають відчувати себе однаково вільно, просто, відкрито – як канадці в Україні, так і українці в Канаді”, – висловився президент.

Щодо економіки та співпраці наших країн, за словами глави держави, вона в реальних кроках, а не на словах. Наприклад, налагоджується співпраця зз компанією Black Iron – канадською компанією, яка прагне інвестувати в Україну, у гірничо-збагачувальний комбінат. 

“Я це дуже добре знаю, адже сам з Кривого Рогу й інвестиція саме в моє рідне місто. Ця проблема «зависла» протягом 10 років, але це такий великий інвестор. Розмір інвестиції – 1,1 мільярда доларів США. Вони не могли зайти в Україну. Зараз ми це питання майже вирішили”, – розповів Зеленський. 

За його словами, з цього питання Міністерство оборони працює разом з нашим Міністерством економіки, і чиновники вже знайшли місце для будівництва гірничо-збагачувального комбінату. 

Стосовно виборів до Ради Безпеки ООН, президент розповів, як Україна відреагувала на результати виборів цього тижня і як проголосувала. При цьому він зазначив, що розуміє, що Канада дуже хотіла в Раду Безпеки ООН, в цьому і інших питаннях Україна завжди підтримувала й буде підтримувати Канаду.

“Зараз є дуже багато майданчиків, де Канаду чує весь світ, де всі поважають і прислухаються до Канади, – це й НАТО, і ОБСЄ. Бачу, що це важливо для Канади. А все, що важливо для Канади, важливо й для України, тому що ми розуміємо, що Канада завжди на таких масштабних геополітичних майданчиках підтримує Україну. А ми завжди будемо підтримувати Канаду”, – сказав пан Володимир.

Варто зазначити, що ситуацію щодо голосування в ООН за непостійного представника Радбезу жорстко критикують, зокрема категорично з цього питання висловилася Ірина Геращенко нардеп і співголова фракції “Європейська Солідарність”, передає НВ

Вона підкреслила, що Канада — наш надійний і вірний партнер, лобіст і адвокат на міжнародній арені, країна з великою і впливовою українською діаспорою, друг, який чітко тримає антипутінські санкції і блокує повернення РФ до G7, надає нам військову допомогу і інструкторів. 

На думку пані Геращенко, зовнішня політика теперішньої звади викликає подив та обурення. Ситуація з голосуванням в ООН була на грані саботажу.

“Кого ж підтримали своїм голосуванням? Норвегію і Ірландію. Більше того, перевис був в один голос, Канада програла. Отже, наш голос «прокатити» Канаду став вирішальним і наступні два роки ми не матимемо в Радбезі ООН сильного і надійного адвоката. Це просто за межею мого розуміння наших зовнішньополітичних пріоритетів. В інтерв’ю канадському виданню Зеленський заявив, що всі країни-кандидати в непостійні члени Радбезу ООН, є партнерами України, незалежно від результатів голосування. Дипломатія, як і політика — це мистецтво можливого. Там треба жорстко захищати інтереси своєї країни, і світ це зрозуміє. Але це у випадку, коли у країни існує зовнішня політика. Мені важко уявити (хоч і здогадуюся), що думають про нинішню українську владу в Канаді, де рік тому Зеленський насолоджувався фантастичним видом на водоспад”, – заявила народний депутат.

Президент Володимир Зеленський прийшов на посаду торік, в той час вже тривала російська агресія на Сході країни, тоді він говорив про прагнення принести мир Україні.  Чи ви все ще сподівається Зеленський на те, що з Володимиром Путіним можна укласти угоду про мир, особливо в тих умовах, що зараз вони показують свою силу, готуючись до військового параду в Москві?

“Це найскладніше питання. Скажу вам відверто, у мене немає часу на те, щоб вірити чи не вірити Володимиру Путіну. Я просто повинен робити свою роботу, як я вважаю правильно, щоб досягти результату. Ми за цей час повернули понад 130 людей з полону. Я розумію, що це не велика перемога, але це ті маленькі перемоги, які обов’язково приведуть до великої. А для нас це – повернення всіх українців та всіх наших земель. І ось у це я дуже вірю. І ось на це в мене є час. Наші люди залишаються (в неволі. – ред.) на території Російської Федерації, є кримчани, які також перебувають за ґратами. Про їхнє звільнення ми також говоримо з Російською Федерацією і зробимо все, щоб повернути їх додому. Далі ми кажемо про відкриття КПВВ між підконтрольною (Україні – Ред.) та окупованою територією для гуманітарної допомоги українцям, які живуть на тій чи іншій території. Для них ми робимо все – відкриваємо КПВВ, будуємо мости, які були зруйновані тією стороною. І не лише війною, а й часом. І тепер, наприклад, швидка допомога може заїхати на окуповану територію. Складнощі, звісно, є, адже бойовики дуже рідко пускають і машини з гуманітарною допомогою, і машини ОБСЄ.

Щодо молоді, у якій ми дуже зацікавлені, щоб її не втратити. Через інформаційну війну діти, які навчалися в школі на окупованій території, їдуть зараз до вищих навчальних закладів. Нам дуже важливо, щоб вони вступали саме в українські виші, на нашій території. Ми все для цього робимо. Наприклад, скасовуємо для них ЗНО, щоб діти з окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму без іспитів мали змогу вступати в найкращі заклади вищої освіти в Україні”, – відповів Володимир Зеленський в інтерв’ю канадському журналісту.

Також канадське видання поцікавилося у Зеленського як він взагалі оцінюєте всі судові справи проти Петра Порошенка, які ведуться сьогодні в Україні. Варто зазначити, що інтерв’юсудо відбулося 20 червня, а напередодні на Конгресі українців Канади було звернення, такий собі заклик до поваги верховенства права в Україні. 

“Народ України дав свою відповідь пану Порошенку, коли мене обрали Президентом, і під час парламентських виборів. Народ України висловив підтримку іншим людям, іншим обличчям, іншим політикам і відповів на ту політику, яку проводив останні п’ять років пан Порошенко, коли був Президентом. Мені здається, що Петру Олексійовичу тієї відповіді замало. У нас на носі – місцеві вибори, це ще один його великий політичний кейс. Йому хочеться бути жертвою, хочеться, щоб усі вважали, що в Україні є політичні переслідування. Більшість людей в Україні розуміють, що все це схоже на політичний театр. Мене не цікавить пан Порошенко, не цікавлять питання політичного переслідування, адже я цим не займаюся. Я впевнений, що він просто підігріває ситуацію, адже його не було чути за півроку до виборів, його політична сила в парламенті не голосувала за жодні великі реформи в нашій країні, які зараз відбуваються. Я нічого не бачив, окрім цієї останньої історії, що вони почали збирати рейтинги на цьому хайпі. Я до цього спокійно ставлюся”, – парирував Зеленський.

При цьому президент підкреслив, що, на його думку, представники діаспори не повинні зараз підтримувати ту чи іншу партію, це неправильно. 

“Мені здається, що діаспора, перш за все, повинна підтримувати всіх українців, а не політиків”, – сказав Зеленський.

Також глава держави прокоментував ситуацію з карантином для запобігання поширення коронавірусу COVID-19.

“Все, що ми можемо, і все, що ми робимо, – це утримання балансу. Ми – як гімнаст-канатоходець під куполом цирку, який іде і тримає рівновагу, щоб не впасти. Ми тримаємо рівновагу, щоб не було великої кількості захворювань, а значить – і великої кількості летальних випадків”, – образно пояснив президент. 

На його думку, після пандемії навряд чи все повернеться до того, як було раніше,  світ буде абсолютно іншим.

“Світ уже змінився. Всі країни звернули увагу на свою медичну реформу чи медичну систему. Я думаю, що ми всі зрозуміли, що ми вразливі, у нас у всіх несучасна медицина. Світ не був готовий до пандемії. Зараз ми бачимо, як пандемія забрала стільки життів по всьому світу. Треба змінювати пріоритети, припинити всі війни, всі кошти та технології мають бути спрямовані на охорону здоров’я, на медицину, кліматичні проблеми. Треба переглянути систему боргів. Зараз усім країнам буде дуже важко, якщо ми цього не зробимо. І по всьому світу розпочнеться найсильніша економічна криза”, – вважає Володимир Зеленський.

Також він зазначив, що зміни невпинно відбуваються і в пріорітетах при профорієнтації людей, вони розуміють, що перспективніше навчатися тому, щоб заробляти самостійно, на відстані, без колективу, завдяки діджитал-програмам. 

“У світі з’явиться новий напрямок, новий підхід до освіти, до освітніх програм. Я розумію, що дітям важливо бути та навчатися разом – це соціум, мікроклімат – але ми повинні бути готовими до таких викликів. Думаю, майбутні Рокфеллери з’являться саме з IT-технологій. Це вже є, але їх буде ще більше”, – міркує пан Зеленський.

При цьому ситуація на Донбасі в умовах пандемії не стає легшою.

Володимир Зеленський, повідомив, шо влада прагне зробити все, щоб найближчими місяцями відбулася зустріч у Нормандському форматі, не чекаючи закінчення пандемії. 

“Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо 1 червня заявив, що Росія не може бути повернена до складу «Великої сімки», допоки не відбудеться повного відновлення територіальної цілісності України. Ми вдячні за цю підтримку. Тільки всім світом треба тиснути на Росію, інакше результату не буде”, – підкреслив глава держави.

Минув вже рік як Володимир Зеленський на посаді президента України, рівень складнощів тих проблем, з якими йому довелося зіткнутися, дуже серйозний, проте робочий настрій глави держави оптимістичний. 

“Це дуже гарна, але дуже складна робота. Я не хочу жалітися та казати, як це складно для мене, що я майже не бачу своїх дітей, у мене немає часу на хобі, навіть немає часу на спорт. Це відповідальність. Не всім Бог дає шанс нести таку відповідальність та зробити щось, що може допомогти українцям, змінити ситуацію і зупинити війну. У мене є цей шанс, і я хочу його використати. Це все, чого я хочу”, – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 20 травня у Маріїнському парку відбулася прес-конференція президента Володимира Зеленського, яка була присвячена його першій річниці на посаді.

Схожі публікації

Залишити коментар