У Донецьку працює меблевий магазин відомого бренду з Чехії

У Донецьку виявили працюючий магазин відомого чеського бренду Hanak. Для чеської фірми це може значно зіпсувати імідж, оскільки, ймовірно, йдеться про контрабанду.

Про це розповіли журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

З початком бойових дій на Донбасі та окупації російськими найманцями частини української території на сході відомі світові бренди припинили працювати в Донецьку, Луганську і загалом ОРДЛО. З 2017-го Україна рішенням РНБО фактично заборонила переміщення торгових вантажів на окуповані території. 

Прапор терористичного угруповання «ДНР» висить прямо у вітрині магазину в Донецьку. Поруч – напис «меблі з Чехії».

«Спальні, вітальні, кухні, ванні кімнати – все, що завгодно. Зручно зайти на сайт фабрики, тільки з комп’ютера, тому що з телефона – не дуже. Російську мову можна ввімкнути», – показує асортимент консультант. 

Hanak – бренд відомий не лише в Чехії. Магазини компанії працюють також в Англії, США, Угорщині, Росії. На сайті компанії можна знайти і донецький магазин. 

Першим на це звернув увагу чеський аналітик Роман Маца. Він побачив логотип бренду за спиною у бойовиків під час інтерв’ю. Чехи, Павло Ботка і Їржі Урбанек, воюють в рядах бойовиків на сході України з 2015 року. Минулого літа Ботка підірвався на міні і втратив ногу. Якщо вірити останньому інтерв’ю – зараз вони не воюють.

«Я почав шукати далі, яким чином вони пов’язані із цим магазином. Я звернувся до фірми Hanak – їхні відповіді були доволі небагатослівними. Зрештою, вони таки підтвердили, що йдеться дійсно про чеські меблі і що вони працюють на базі торговельного представництва, і що вони в контакті із власником магазину. Але ім’я власника магазину мені так і не повідомили, так само, як і інформацію про те, як саме працює доставка товару в Донецьк», – розповів аналітик Інституту політики і суспільства у Чехії Роман Маца.

Ім’я власника магазину Маца дізнався самостійно. Ним виявився уродженець Росії Валерій Воробйов. Він давно живе в Донецьку.

«Коли я говорив з Їржі Урбанеком, він сказав, що Воробйов – його хороший друг і у нього є ключі від магазину. Але стосовно того, чим він займається зараз або планує займатися найближчим часом, Урбанек не розповів», – додав Маца.

Журналісти Радіо Свобода звернулися з запитаннями про донецький магазин у компанію Hanak. Директор з продажу Томаш Маху відмовився коментувати що-небудь на камеру.

Маца зазначає, що для чеської фірми Hanak ця “неприємна ситуація” може значно зіпсувати імідж. Оскільки сам Валерій Воробйов говорив, що за меблями їздить до Росії, звідки перевозить товар через неконтрольований українською владою українсько-російський кордон. Тому можна із впевненістю сказати про контрабанду.

«У цій ситуації потрібно розібратися, перш ніж робити висновки, оскільки дуже багато чого залежатиме від деталей. На перший погляд, очевидно, що порушення було. Мова йде про те, до якої міри і хто саме це законодавство порушував, тому ми і надіслали запити і до цієї компанії, а також до відповідних чеських урядових та інших підприємницьких структур для того, щоб отримати повну картину – і на основі цієї інформації вже вносити відповідні пропозиції до відповідних українських органів», – прокоментував ситуацію посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Нагадаємо, 19 червня на Youtube-каналі Інституту демократизації та розвитку транслювалася дискусія експертів в ході роботи міжнародного круглого столу на тему «Неоімперіалізм між Балтикою та Чорним морем».

Схожі публікації

Залишити коментар