МакДональдс Україна опинився в центрі мовного скандалу

Користувачі інтернету активно коментують викладені фото терміналу самообслуговування з українського МакДональдс, на вибір він пропонує меню лише двома мовами – українською та англійською. 

Коли фото терміналу самообслуговування залили у соцмережі й воно стало вірусним. Українці почали репостити фото на свої сторінки.

Як водиться коментарі в мережі розділилися на два фронти – одні обурюються “утисками” прав російськомовних громадян, інші з захопленням схвалюють такий приклад прояву громадянськоїх свідомості в бізнесі.

Згодом Всесвітня мережа швидкого харчування МакДональдс офіційно підтвердила, що основною мовою комунікації в Україні є українська мова.

“Насправді всім ясно, що йдеться про виживання української мови: від зменшення сфери застосування російської з нею нічого не станеться – ні з мовою, ні з культурою. А от зменшення сфери застосування української, навіть через банальну більшу доступність російськомовного продукту – це прямий і короткий шлях до перетворення мови чималої держави на “рідковживану”, тоді на “вимираючу”, а тоді на “зниклу з живого обігу”, – прокоментував ситуацію UaInfo політолог Олексій Голобуцький.

Ситуацыя пыднымаэ актуальне питання: потребу в масштабному державному протекціонізмі української мови. 

“Бо ми дійсно не конкуренти Росії з усіма її ресурсами, пропагандистською машиною і елементарно чисельністю населення як носіїв мови. І так – це виведе з зони комфорту російськомовних громадян. Але це все ж не настільки значуща незручність, щоб відмовлятись від захисних преференцій для української”, – додав Голобуцький.

Як повідомлялося раніше, українська мова пережила чотири століття репресій, істориками документально підтверджено 134 акти лінгвоциду.

Схожі публікації

Залишити коментар