Українці з діаспори взяли участь в Першому міжнародному театральному інтернет-конкурсі

від Стожари

Пандемія коронавірусу та карантинні обмеження, які з нею пов’язані, внесли корективи в наше життя. Театри вимушені тимчасово припинити свою роботу та не можуть приймати глядачів. Але театральні діячі не складають руки і знаходять нові способи взаємодії з публікою та розвитку мистецтва.

Так, в Україні з 10 квітня по 23 травня проходив ПЕРШИЙ МІЖНАРОДНИЙ ТЕАТРАЛЬНИЙ ІНТЕРНЕТ- КОНКУРС «ТЕАТР. NET» НАС БАЧИТЬ ВЕСЬ СВІТ.

Для участі у цьому конкурсі були запрошені театральні колективи та режисери професійних, дитячих, юнацьких, студентських, молодіжних, аматорських, інклюзивних театрів, театральних колективів української діаспори.

Конкурсанти надіслали відеозаписи вистав, зіграних протягом 2018 -2020 років.

У конкурсній програмі взяли участь 120 театрів з 50 міст України, театри української діаспори з Угорщини, Фінляндії, Латвії, Німеччини та Ізраїлю. Їх усіх об’єднав творчий неспокій та щире бажання творити.

Крім того, організатори повідомляють про участь у конкурсі українських режисерів, що живуть та працюють за кордоном, а саме: Олег Ліпцин (США), Валентин Козьменко-Делінде (Словаччина), Григорій Гладій (Канада), Валерій Більченко (Німечина). Спілкування з ними відбувалося у вигляді заочного інтерв’ю – вони записали відповідь на надіслані до оргкомітету питання учасників конкурсу. “Ми попросили їх поділитися роздумами стосовно тенденцій розвитку світового, європейського театру та театру США та Канади, а також поглядом на стан українського театру. Дуже цікавим і корисним є акторський, режисерський та педагогічний досвід співпраці з театрами різних країн. Запис, за попередньо викладеним графіком, будемо розміщувати на інтернет-ресурсах конкурсу. Транслювання передбачається з 28 квітня по 14 травня”, – повідомляли організатори.

В рамках фестивальних заходів відбулась творча зустріч з членом журі Петром Ільченком, режисером-постановником Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, заслуженим діячем мистецтв України.

Дуже важливо, що до програми конкурсу долучилися талановиті, яскраві особистості, які знайшли свій шлях у мистецтві та творять нову українську театральну традицію. Їх професійний та життєвий досвід дуже потрібен українській театральній спільноті в сучасних умовах, особливо тим, хто працює з аматорськими театрами. Керівники театральних колективів, які брали участь у конкурсі, отримали неоцінений досвід, спілкуючись з кращими фахівцями театрального жанру України. Вони мали унікальну можливість взяти участь у роботі «круглих столів» з членами Експертної ради, переглянути онлайн конкурсні роботи усіх учасників та запозичити довід своїх колег, почути професійні висновки членів журі та експертів.

Як повідомив у Facebook організатор, художній керівник і головний режисер Українського театру Фінляндії Ігор Фрей, театр увійшов до числа переможців Першого міжнародного театрального інтернет-конкурсу.

“Наша вистава («ZONA» – ред.) отримала 3-є місце серед 140 вистав, а також, я отримав 3-є місце у режисерському конкурсі”, – написав Фрей.

Український театр Фінляндї отримав подяку від Всеукраїнської громадської організації Товариство «Знання» України за пропаганду та популяризацію українського театрального мистецтва за кордоном. Також Ігор Фрей отримав грамоту від Національної спілки письменників України за виставу «ZONA» і яскраве втілення на сцені сучасної української драматургії.

“Щиро дякую Посольству України у Фінляндії та Ісландії, Товариству українців у Фінляндії за підтримку та допомогу, також моїм любим акторам за чудову роботу!”, – додав Ігор Фрей.

Відео з церемонії закриття фестивалю.

Щиро вітаємо «Український театр Фінляндї» та його керівника і режисера Ігора Фрея з яскравою перемогою! Щиро радіємо вашим досягненням та бажаємо подальших творчих успіхів!

Схожі публікації

Залишити коментар