Українці Карелії розпочали флешмоб українців Росії «Вишиванка-2020»

від Стожари

Розпочався флешмоб українців Росії «Вишиванка-2020». Оперативно спрацювали українці Карелії, товариство української культури «Калина», голова Світлана Рукавішнікова.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомив відомий діяч української громади в РФ Валерій Семененко.

«Калина» має славну історію. Знаменною сторінкою діяльності «Калини» є Пам’ятний Хрест в Сандармоху «Убієнним синам України». Колишня голова української організації «Калина» в Карелії, зараз почесна голова, Лариса Скрипникова увійшла в історію. Завдяки її заповзятливості, патріотизму, щирій українській душі в урочищі Сандармох, з’явився цей величний пам’ятник з граніту, який був привезений з Уралу…

5 серпня 2020 р. виповниться 83-я річниця трагедії Сандармоху, де у 1937 р. сталінський режим замордував українців, поляків, естонців та в’язнів інших національностей, де вбивали росіян, які не сприймали злочинну політику Сталіна.

Більшовицький режим не впав з неба, кривава революція в Російській імперії стала можливою  при підтримці народу, і подальша комуністична практика теж отримала підтримку більшості народу. На землі інших народів імперії більшовицький режим був принесений на багнетах російської більшовицької армії.

Імперія, яка називалася радянською, розвалилася, постало пострадянське суспільство, але десовєтізації, декомунізації на  пострадянському просторі не відбулося. Декомунізація в Україні зустрічає оскаженілий опір як всередині, так іззовні. Сьогодні переконуємось, що прояви рецидиву можливі.

Карельська «Калина» разом з представниками з інших країн, українських організацій Росії кожного року відзначає в Сандармоху сумні роковини, завдячує Ларисі Скрипниковій за величний Пам’ятний Хрест.

«Вишиванка-2020» є закликом України до людяності, захисту прав людини, особистої свободи, і хай українська вишиванка буде шаною тим, хто виборював цю свободу.

Подаємо карельську «Калину» у вишиванках. Світлана Рукавішнікова коментує:

«Доброго дня, шановні! Висилаю до флешмобу “Вишиванка” декілька фото. 1. Народний хор “Українська пісня”; 2- День рідної мови, українці і білоруси. З повагою голова КРГТ “Калина”, м. Петрозаводськ. Дякую.»

Народний хор “Українська пісня”
День рідної мови. Українці і білоруси
Пам’ятний Хрест

Об’єднана прес-служба українських організацій Росії

19 травня 2020 р.

Схожі публікації

Залишити коментар