Українка розповіла, як відкрила унікальну текстильну справу в Туреччині

від Стожари

Пані Анастасія Зейбек проживає в Туреччині 5 років і за цей короткий час встигла відкрити власну справу та зайняти унікальне місце на турецькому ринку текстилю.

Про секрети ведення бізнесу, джерела натхнення та шлях до самореалізації вона розповіла в інтерв’ю Інформаційному порталу української діаспори в Туреччині “UkrAyna“.

Розкажіть, будь ласка, про початок вашого шляху до відкриття власного бізнесу в Туреччині? 

Все почалось з подарунка, який мені зробила моя свекруха – зі швейної машини. До того часу, я ніколи не була пов’язана з шиттям чи конструюванням одягу, адже все життя працювала у сфері педагогіки. Проте рукоділля було моїм хобі з раннього дитинства. Отже, я почала практикуватись в шитті та опановувати інструмент моєї майбутньої праці самостійно, без вчителів чи курсів. І вже за 2 роки виробила всі необхідні навички щоб власноруч шити якісний одяг.

Які вироби ви шили на початку своєї кар’єри?

Першими моїми клієнтами були мої подруги та родичі. Потім почала надавати різноманітні швейні послуги за доступною ціною всім охочим: скоригувати одяг, ремонт, підшити. Коли сконструювала свої перші сукні для вагітних вирішила запропонувати співпрацю місцевим фотографам. Вони погодились і провели успішні фотосесії з вагітними жінками, саме тоді я зрозуміла що це те, на чому мені варто сфокусуватись.  

Після цих фотосесій до мене одразу почало надходити багато нових замовлень. Адже мені дуже пощастило – розпочалась мода на фотосесії для вагітних, і майбутні мами бажали зробити гарне фото в цьому особливому стані. 

Розкажіть, як ви будували бізнес-план?

Насправді, все сталось випадково, оскільки в мене не було ніяких конкретних планів. Мені просто пощастило знайти свою нішу на ринку в такий спосіб. Зараз моя компанія здає в оренду сукні для вагітних і є унікальною на турецькому ринку. 

Звучить неймовірно, адже Туреччина славиться своїми сукнями і вибір немаленький. 

Безперечно, є величезний асортимент вбрань для жінок: вечірні сукні, весільні, коктейльні тощо, але саме для вагітних – вечірніх суконь практично немає. 

Для жінок при надії є багато повсякденного одягу: футболки, штани, але гарних суконь на свято, на жаль, знайти неможливо. В Туреччині гуляння весіль часто проходить масштабно та ошатно, але вагітним туркеням практично немає чого одягнути на таке свято. Вагітна жінка не зможе одягнути сукню стандартного розміру, а нову купувати не завжди раціонально, тому в таких випадках жінки користуються моїми послугами. Понад 80% моїх клієнток це туркені, тому я рада, що знайшла своє місце на турецькому ринку в такій якості.

А чи доводилось вам працювати з українками в Туреччині?

Так, авжеж, я часто працюю з туристами та місцевими жительками з країн СНД, у тому числі з українками. Туристки при надії, під час перебування в Анталії, теж часто користаються можливістю зробити таку унікальну фотосесію на тлі турецьких морських пейзажів. Є і такі, хто повертаються за повторною фотосесією будучи вагітними вдруге чи втретє. Це надзвичайно приємно. Також я працюю з багатьма турецькими фотографами та розсилаю сукні для фотосесій по всій країні. Серед наших клієнток є багато дружин турецьких футболістів та простих турецьких жінок різного походження та професій. 

А чи шиєте ви сукню для кожної жінки окремо, чи клієнтки обирають сукні з вашого каталогу?

У нас є дуже великий вибір, тому індивідуальним пошиттям ми займаємось вкрай рідко. На наших сторінках у соціальних мережах та у нашому офісі в Анталії є 200 суконь на будь-який смак. Для жінок, які носять хустину є відповідні моделі, є моделі зі шлейфом, є без, з великим декольте і більш закриті. Також до сукні в комплекті є аксесуари для членів родини вагітної: бутоньєрки для чоловіка та сина, прикраси на волосся для доньок. Я регулярно поповнюю нашу колекцію власноруч і пильно слідкую за вподобаннями та відгуками наших клієнток.

Сукня для вагітної – справа делікатна. Які деталі ви враховуєте під час пошиття такого виробу? 

Я завжди намагаюсь шити моделі, які вигідно підкреслюють фігуру клієнтки. Тканина має бути приємною та зручною. Оскільки ми відправляємо сукні в інші міста, то важливим фактором є і практичність тканини, адже виріб часто доводиться здавати у хімчистку та прасувати.

А чи є у вашому арсеналі сукні на щодень?

Повсякденного одягу для вагітних у нашому каталозі немає, позаяк вони не мають попиту серед туркень. В Туреччині жінки при надії надають перевагу зручним кросівкам, светрам, футболкам та штаням, коли мова йде про звичайний день. 

Що є найважчим у вашому бізнесі?

Досить важко пояснити туркеням, як саме проходить процес фотозйомки та оренди сукні, тому що в Туреччині такий вид фотосесії роблять не дуже часто. Близько 70% наших клієнток беруть участь у такій фотосесії вперше. Саме для таких випадків у мене є спеціально підготовлена інструкція, інфографіка та приклади фото. В Україні взяти в оренду сукню справа звичайна, а турецькі дівчата тільки знайомляться з цією практикою. 

Які зовнішні фактори впливають на ваш бізнес?

До прикладу, минулого року зима була холодна та вітряна, що суттєво знизило кількість замовлень, адже наші клієнтки не люблять студійні зйомки, а надають перевагу природі та морю. Також, суттєвий вплив на наш бізнес має туристичний сезон. Минулого року літо було насичене та активне, до нас приїздили навіть наші колишні клієнтки. Деякі завагітніли вдруге, інші привозили вагітних сестер та подруг. Цьогоріч у зв’язку з пандемією ми не очікуємо багато замовлень.

Розкажіть, будь ласка, про якийсь цікавий випадок у процесі вашої роботи.

Нещодавно у нас замовила сукню на фотосесію жінка, яка виношує трійню. Вона наважилась зробити собі фотосесію під час пандемії аж на 24 тижні вагітності. Це може чудово проілюструвати, що ці фото є важливими для вагітної, адже вона хоче зберегти цей особливий період її життя, хоче встигнути зловити момент, який може ніколи не повторитись.

Чи можете ви назвати декілька особливостей ведення бізнесу в Туреччині?

Перш за все, це високі податки, тому неважливо, чим ви збираєтесь займатись – будьте готові їх сплачувати. Відкрити справу можна за один день, якщо у вас є всі потрібні документи, але щоб закрити бізнес доведеться пройти довший шлях. 

Туреччина не моя батьківщина, але таких привітних добрих людей я не зустрічала ніде у світі. Мені жодного разу не відмовили у допомозі в державних установах. Я ніколи не зустрічала злих представників податкової служби. Безперечним плюсом є те, що тут немає корупції, а пораду можна запитати у кожного працівника державних установ.

Що б ви хотіли побажати українській діаспорі в Туреччині? 

Не бійтеся та йдіть до своєї мети. Завжди ставте собі високі цілі, а чого досягнете – на те ви і заслуговуєте. Нехай вас не розчаровують дрібниці, адже введення свого бізнесу – це завжди і прибуток, і втрата. Втрата, яка обов’язково буде компенсована у майбутньому. Я в це вірю, і в мене все виходить. Довіряйте громадянам Туреччини, адже вони дуже доброзичливі люди. Авжеж, за свою справу доведеться платити високі податки, але ж для цього ми в цій країні й живемо – щоб сплачувати податки та насолоджуватись успішною і красивою Туреччиною. 

Фото: сайту ukr-ayna.com

Схожі публікації