Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті та примирення

від Стожари

Сьогодні, 8 травня в Україні День пам’яті та примирення. Його традиційно відзначають у річницю капітуляції нацистської Німеччини.

Акт про капітуляцію нацистської Німеччини підписали 7 травня у французькому Реймсі. І саме 8-го травня його ратифікували у Берліні. Це сталося о 22:43 за центрально-європейським часом, у столиці СРСР – Москві – на ту мить було нуль годин 43 хвилини, 9-го травня.

Від 14-го року 9-те травня в Україні більше не називають за радянською звичкою “День перемоги у Великій Вітчизняній війні”, натомість – Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій.

Відповідно до указу президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму».

Згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН №A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 року, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, пропонується щороку відзначати один або два дні (8 й 9 травня) як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

Асамблея також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для створення Організації Об’єднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни, і закликала держави-члени ООН об’єднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.

2014 року вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні — 8 й 9 травня.

Також згідно із законом про декомунізацію – на масових заходах заборонена тоталітарна символіка – зокрема, георгіївські стрічки та червоні зірки. Символом пам’яті є червона квітка маку, а гаслом –”Ніколи знову”.

Цьогоріч до Дня пам’яті та примирення в Україні не запланували масових заходів через карантин. Уряд доручив місцевим органам забезпечити індивідуальне відзначення ветеранів у регіонах.

Офіційне гасло пам’ятних заходів – “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”. Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Цього року, до Дня пам’яті та примирення 8 травня та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, Український інститут національної пам’яті розпочинає всеукраїнську безстрокову акцію “Родинні історії війни”. Аби взяти участь в акції, українцям пропонується опублікувати свою розповідь у будь-якій соціальній мережі під хештегом #РодинніІсторіїВійни та додати до тексту фотографію члена родини, чиєю історією ви ділитеся.

Схожі публікації

Залишити коментар