COVID-амністія в Україні. Через пандемію коронавірусу Уряд запропонував амністувати понад 3 тисячі в’язнів

від Стожари

В деяких країнах уряд амністував ув’язнених аби уникнути поширення COVID-19. В Україні теж замислились над цим питанням та пропонують звільнити від покарання понад три тисячі в’язнів.

Урядовий законопроект “Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)” зареєстрований у Верховній Раді 27 квітня.

Відповідний законопроєкт №3397 “Про амністію засуджених” оприлюднено на сайті парламенту.

Сьогодні, 6 травня, Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин прийняв рішення рекомендувати ухвалити в першому читанні законопроєкт “Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)”.

“Пропоную звернутися до головного Комітету з питань правоохоронної діяльності з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України проєкт закону України “Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)” №3397, поданий Кабінетом міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу”, – такими словами оголосив проєкт рішення голова комітету Дмитро Лубінець.

Присутні на засіданні члени комітету одностайно підтримали таке рішення.

Лубінець підкреслив, що подібні закони ухвалені в деяких країнах світу.

Проєкт Закону підготовлено відповідно до статті 92 Конституції України з метою прояву гуманізму держави у сфері виконання кримінальних покарань.

Проєктом Закону передбачається оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях тощо.

Основними критеріями застосування амністії згідно з проєктом Закону є:

  • об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити;
  • значний строк відбутого покарання на момент оголошення амністії.

Також проєктом Закону визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується.

У зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, існує вірогідність зараження цією небезпечною хворобою осіб, які тримаються в установах виконання покарань.

З метою недопущення виникнення та поширення зазначеної хвороби в установах виконання покарань необхідно зменшити чисельність осіб, які в них тримаються.

Крім того, незважаючи на те, що відповідно до статті 7 Закону України “Про застосування амністії в Україні” закони про амністію Верховна Рада України може приймати не частіше одного разу протягом календарного року, востаннє такий закон було прийнято ще у грудні 2016 року.

Разом з тим в умовах жорсткої економії державних коштів акт амністії дозволяє розвантажити місця позбавлення волі та зекономити бюджетні кошти на утримання осіб, які продовжуватимуть відбувати покарання в зазначених установах.

Схожі публікації