Провідна неділя. Чому сняться покійні родичі: про що вони нас хочуть попередити

від Стожари

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих.

Часом померлі родичі і близькі друзі приходять до нас у снах, частіше за все це відбувається саме в Провідну неділю. Вони як би провідують нас, щоб подивитися, як ми справляємося.

Що з цього приводу каже сонник, до чого сняться померлі родичі? Людство накопичило чималий досвід подібних «віртуальних» зустрічей, досить чисельними є й варіанти тлумачення снів за словами – “покійник”, “мерці”, “мертві родичі”. Ми сьогодні постараємося розібратися в причинах появи в наших сновидіннях померлих, і не будемо списувати це тільки на роботу підсвідомості.

Уві сні себе контролювати складно, тому потрібно намагатися запам’ятати максимум деталей як побаченого, так і почутого. Кажуть, що за покійником не можна слідувати, адже це передвістя провалу, хвороби або навіть смерті.

Взагалі поширена думка, що померлий приходить уві сні, щоб дати живому певну інформацію — або попередити про щось, або навіть підтримати.

Все ж і сучасні, і стародавні тлумачі снів не могли прийти до спільної думки, до хорошого або до поганого призводить поява померлого уві сні. Тому ми наведемо різноманітні тлумачення, які вдалося знайти – “до чого сняться мертві родичі”:

1. Сучасний сонник. Гряде новий життєвий період. А ось побачити мерця, який плаче, — до сварок.

2. Східний сонник. Коли сниться мертва людина — чекай проблем зі здоров’ям.

3. Імператорський сонник. Якщо сниться людина, яка померла, це означає, що минуле не дає тобі спокою, відпусти його.

4. Сонник крилатих фраз вважає: якщо сняться мертві родичі – важкі часи наближаються до завершення. Попереду тебе чекає нове життя

5. Італійський сонник стверджує, що коли сниться мрець – значить гряде серйозна сварка з друзями.

6. Велесовий сонник у цьому випадку пише – ти відчуваєш почуття сорому і провини перед покійним, тому він відвідує тебе.

7. Сонник Феломени. Поцілувати покійника уві сні — до умиротворення в житті.

8. Сонник Ванги. Приснився померлий батько — загрузнеш в боргах. Наснилася друга половинка — не сповнить обіцянку, яку їй давав.

Часто померлі близькі люди сняться просто тому, що ти не можеш змиритися з їх смертю. Але ж є речі, яких не змінити, тому, як радять психологи, треба припинити жити спогадами і більше уваги приділяти реальному  життю.

В народі прийнято вважати, що поява покійника уві сні — це ознака скорої зміни погоди.

Можливо померлі нагадують вам про себе і це є прямим проханням відвідати їхню могилу та поставити у церкві свічку за їх упокій.

Не бігай по ведунам, знахарям та екстрасенсам. Так ти не тільки не допоможеш собі, але і втратиш час, гроші і нерви. Якщо померлий з’являється в твоїх снах — значить ти його пам’ятаєш.

Ніхто не може довести або спростувати існування потойбічного світу. Якщо в твоїй релігії це можливо — помолися за покійного. Така молитва принесе заспокоєння і в твоє життя.

В народі говорять, що жінка при вході на цвинтар повинна мати на голові хустку, а дітям при цьому треба причіпити на куртку чи кофтину маленьку булавку від пристріту.

Біля могили треба прочитати “Отче наш”, можна тричі поцілувати хрест або пам’ятник. Коли йдете з кладовища, зверніться до покійних подумки: “Нам нехай здоровиться, а вам легко лежиться”, “Вам — Царства Божого діждати, а нам — до вас не поспішати”.

У Провідну неділю не можна копати город. Усе посіяне і посаджене на Великодній тиждень погано сходитиме й родитиме.

Дорослі, які збирають крашанки, паски та цукерки на могилах, повинні прочитати молитву за покійного, інакше він приходитиме до них у сни.

Також знахарі кажуть, що щоб уберегтися від неприємностей, треба заходити на цвинтар тільки через ворота. На вході тричі перехрестіться. Виходячи зробіть те саме, повернувшись обличчям до могил. Знак хреста — це пошана до мертвих і водночас оберіг від нечистого. Вдома свяченою водою тричі вмийте руки й обличчя.

У свяченій воді також споліскують рушник, який стелили на могилі під паску.

Також вважається, що провідну неділю небіжчики при вході на цвинтар зустрічають своїх родичів, але вийти за ворота не можуть. Але, кажуть, що душі, які не знайшли спокою, можуть скочити на плечі живої людини і вийти за його межі, якщо вона часто озирається на цвинтар.

Схожі публікації

Залишити коментар