В Аргентині відійшла у вічність Марія Панасенко-Паук, яка пережила Голодомор та розповідала правду про цей злочин сталінського режиму

від Стожари

Про це повідомив голова Українського культурного товариства (УКТ) «Просвіта» Юрій Данилишин у Facebook, інформує Укрінформ.

«26 березня померла Марія Паук з дому Панасенко, свідок одного з найбільших геноцидів людства, – того, який було вчинено в Радянському Союзі Йосипом Сталіним та тих, хто його підтримував у спробі змусити український народ голодом відмовитися від шляху до свобода та повноцінного існування української держави. Українці та їхні нащадки визнали ці події, що відбулися в 1932 – 1933 роках, Голодомором», – йдеться у повідомленні.

Розповідається, що Марія Панасенко народилася в 1926 році в селі Багата Чернещина на Харківщині.

Вона була активним членом Гудсонського відділення УКТ «Просвіта» в Аргентині, розповідала про Голодомор в Україні – акт геноциду українсього народу шляхом створення штучного голоду. «Вилучення зерна та продовольства, конфіскація майна, закриття кордонів, що призвело до загибелі мільйонів, –  про ці події Марія мала сміливість свідчити та оприлюднювати свої спогади», – йдеться у дописі.

В УКТ «Просвіта» висловили щирі співчуття близьким Марії Панасенко-Паук.

https://www.facebook.com/groups/prosvita/permalink/10158224913264025/

Як повідомлялося, у листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Актом геноциду Голодомор 1932-1933 років в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

Ще ряд країн в офіційних зверненнях засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом, або вшанували пам’ять його жертв.

Схожі публікації

Залишити коментар