Кабінет міністрів продовжив карантин і ввів режим надзвичайної ситуації в Україні

від Стожари

Кабінет міністрів продовжив карантин до 24 квітня та ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. Таке рішення було прийнято на засіданні уряду сьогодні, 25 березня.

Як заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, режим надзвичайної ситуації запроваджений по всій території України на 30 днів. У режим надзвичайної ситуації переведена Єдина державна система цивільного захисту.

Відповідно, всі карантинні обмеження також подовжені на 30 днів до 24 квітня.

Рішення уряду передбачає можливість продовжити ці заходи у разі необхідності. Водночас терміни можуть бути переглянуті у зворотній бік, якщо протидія поширенню інфекції коронавірусу буде успішною.

На тлі поширення епідемії коронавірусу в кількох українських областях вже запровадили режим надзвичайної ситуації, який не варто плутати із режимом надзвичайного стану, пише ВВС Україна.

Режим надзвичайної ситуації запроваджується в країні або на окремих територіях в разі “порушення нормальних умов життя населення” – це може бути, приміром, епідемія, стихійні лиха, катастрофи тощо.

В разі оголошення надзвичайної ситуації влада має змогу організовувати санітарно-епідеміологічні заходи, проводити евакуацію, посилювати охорону громадського порядку, призупиняти роботу підприємств тощо.

Ключова відмінність від надзвичайного стану – режим надзвичайної ситуації жодним чином не обмежує конституційні права і свободи людей. Натомість надзвичайний стан – це особливий правовий режим, за якого ці права можуть тимчасово обмежуватися – як-от свобода пересування, свобода зібрань тощо.

Частина обмежень, які діють в Україні з минулого тижня, мають із надзвичайним станом багато спільного – йдеться, передусім, про обмеження перетину кордону і руху транспорту.

Тепер же можуть з’явитися й додаткові обмеження – приміром, особливий режим в’їзду і виїзду з певних територій.

Такі можливі заходи передбачає чинна редакція закону про надзвичайний стан:

  • встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан
  •  обмеження руху транспортних засобів та їх огляд
  •  заборона проведення масових заходів
  •  заборона страйків
  •  примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб

 Окрім того, в окремих ситуаціях, до яких можна віднести й поширення коронавірусу, влада може вдатися до додаткових заходів. Серед яких:

  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання
  • встановлення “квартирної повинності” для розміщення евакуйованих
  • запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності
  • зміна режиму роботи підприємств, переорієнтація їх на виробництво необхідної продукції

Схожі публікації

Залишити коментар